20 juli 2013

oorbellen van klaproos

puur natuur, oorbellen van de zaaddoos van een klaproos

Dankzij het droge en warme weer zijn de zaaddozen van de wilde klaprozen intussen mooi afgerijpt en verhout. Ideaal om er iets mee aan te vangen want als het begint te regenen, rotten ze weg. Waarom er geen oorbellen van maken? Die zaaddozen zijn sierlijker dan je zou denken want ze zijn ingedeeld in 6 compartimenten en worden mooi afgesloten met een stervormige stempel. Dat mag gezien worden. Heel wat oorbellen uit de winkel moeten het afleggen tegen wat de natuur hier gecreëerd heeft.

Hoe eenvoudig dat dit is, leg ik je in enkele regels uit:


Je pluikt de rijpe zaaddozen van de klaprozen. Als je ze niet in je eigen tuin staan hebt, vind je ze zeker ergens langs de straatkant. Probeer het zaad uit de toekomstige oorbellen te halen. Dit kan op verscheidene manieren: als je het hoedje eraf peutert, valt het zaad er zo uit. Behoud je graag dat hoedje, moet je langer schudden ofwel het zaad via het ringgaatje eruit zien te krijgen. Strooi het zaad terug in je tuin of verzamel het voor volgend jaar. De bloemen zijn nog mooier dan de oorbellen.

links mét hoedje en rechts met het hoedje eraf. De 'ster' is de onderzijde van de oorbel.

Knip de stengel zo af dat hij niet in de let zit voor het ringetje dat je dwars door de zaaddoos draait. Rest je alleen nog een oorhaakje eraan te maken en klaar is kees. Desgewenst kan je nog extra sieraden voorzien (bvb. een pluimpje van een Vlaamse gaai of een kegeltje van een lork) maar zorg dat je de klaproos-zaaddoos niet wegstopt. De oorbellen zijn verfbaar maar naturel vind ik ze het mooiste. Die van ons loopt er sinds vandaag mee rond en het staat haar. Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.