koevinkje op braam
5 ogen op de achtervleugel? Dat is wel erg veel voor een zandoogje. Het moet iets anders zijn. Een koevinkje misschien? De zoekkaart van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie erbij gehaald -een handig hulpmiddel omdat de vlinders er zowel met open als met gesloten vleugels opstaan- en de bevestiging was er: op de bloemen van de wilde bramen zitten koevinkjes. De extra informatie die ik vond op vlinder.net beschreef wat ik zelf waarnam: "de vrouwtjes besteden veel tijd aan het zoeken van nectar op ondermeer braam."
Niet dat deze vlinders bedreigd of zeldzaam zijn maar ze zijn zo onopvallend, temeer daar ze ook vaak in de schaduw vertoeven, dat je er voorbijloopt zonder ze op te merken. Ik ben er toch blij mee want de vlinders zijn hier op dit moment dun gezaaid.
(update 17 juli: koevinkje op wilde marjolein)
Een best wel opvallend onopvallend vlindertje. Goed vastgelegd, in ieder geval. Ik zag het nooit eerder in onze tuin. Of ik liep er, zoals je schrijft, stomweg aan voorbij.
BeantwoordenVerwijderenOok nog niet gezien bij ons. Denk ik toch. Die hooibeestjes en zandoogjes lijken allemaal zo op elkaar, als ze hun vleugels dicht houden... En dan hebben ze soms geen, één of twee zwarte stippen op de vleugels maar is het toch dezelfde soort enz. Ze zouden dat moeten verbieden ;-)
BeantwoordenVerwijderenvolgens de vermelde zoekkaart behoort het koevinkje ook tot de zandoogjes, het zijn inderdaad wat 'nuances'; toch is de determinatie van de vlinders nog redelijk te doen, die van de libellen (echte libellen en juffers) daar krijg ik horens van. Hoe meer veldgidsen ik zie, hoe onduidelijker het wordt. :)
BeantwoordenVerwijderenmooimooi!
BeantwoordenVerwijderenGeen vlindertje dat dikgezaaid is in het zuiden van Oost-Vlaanderen helaas.
Mooie waarneming inderdaad. Ik had er nog nooit van gehoord... Ik ga er eens opletten
BeantwoordenVerwijderen