18 december 2012

quiche witloof

De quiche op bakpapier

't Was lang geleden, maar zonet heb ik me nog eens gewaagd aan een quiche, een witloofquiche dan nog. Ik ben de enigste thuis die deze bleke bladeren lust. Veel enthousiasme hing dus niet in huis.

Benodigdheden:
voor het deeg: 120 gram bloem, 100 gram boter, een beetje water en zout
voor de vulling: 2 ajuinen, 3 kroppen witloof, 100 ml. sojaroom, 3 eieren en enkele plakjes geitenkaas
kruiding: zout, peper, muskaatnoot (lekker bij witloof), bijkruiden naar persoonlijke voorkeur

het lekkere en dampende resultaat op mijn bord

Bereiding: 
meng de deegingredi├źnten tot een homogene deegbol en laat deze een kwartier rusten. Zet de oven op 180°C en bak het op bakpapier uitgerolde en geprikte deeg een tiental minuten voor. Haal uit de oven en schep vervolgens de witloof-ajuinvulling in de taart.

De ajuinen en witloof werden vooraf grof gesneden en gebakken in een pan. In een grote kom werd het baksel gemengd met de room, de eieren, brokken geitenkaas en de kruiden. Met een visspaan schep ik de gekruide groenten op het voorgebakken deeg zodat het grootste nat er niet mee in gaat.

Bak het geheel zo'n 25 minuten op 200°C af. De laatste minuten switch ik de hete lucht naar grill zodat de bovenkant een licht bruin korstje krijgt. Wie een flinke korst wil, kan extra kaas op de vulling strooien. Zorg er evenwel voor dat de unieke, licht bittere smaak van het witloof niet verloren gaat.


4 opmerkingen:

 1. aha, Ludo heeft verborgen talenten! ziet er heerlijk uit. bij ons zou je daar alleszins wel mee scoren!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier moeten de kinderen ook niets hebben van witloof, terwijl wij dat echt heerlijk vinden

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mmmm, ziet er lekker uit. Maar ben ook de enige hier die witloof lust.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Witloof - mijn lievelingsgroente! Vroeger lustte ik dat niet zo, maar dat was omdat die "groentjes" steevast mishandeld werden door ze te stomen en zo op je bord te leggen... :-/
  Maar in quiche heb ik dat nog niet geprobeerd ...

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.