21 december 2012

de meerwaarde van de natuur

De dag van de rapportafhalingen. Een drukke dag voor de papa-pendeldienst Tessenderlo - Diest. Voor 't gemak en de duidelijkheid hebben we in de oranjestad een eigen op- en afstapplaats gekozen: de parking nabij de ruïne van de Sint-Jan-de-Doperkerk. Meestal is er daar wel een plekje vrij en de wachttijd kan ik zinvol invullen met een bezoek aan deze indrukwekkende ruïne.

sierlijke bogen en een open dak

Heel veel van de kerk uit de 13de eeuw staat niet meer overeind maar toch voldoende om je ogen goed te kost te geven. Het metselwerk van ijzerzandsteen, typisch voor onze streek, bijvoorbeeld. Het gotische koor (zie foto) met zijn hoge lichtvensters heeft van zijn sierlijkheid niets verloren. De wilde natuur mag er volop zijn gang gaan en verleent aan de site een onmiskenbare meerwaarde.

Deze spontane vegetatie in, rond en op de ruïne vindt allicht zijn oorsprong bij het voormalige kerkhof rond de kerk. Armdikke klimoppen beklimmen de muren en bieden nestgelegenheid en slaapplaatsen à volonté aan heel wat vogels. De nectar en het stuifmeel van de klimopbloemen lokken in het hersftseizoen dan weer allerhande insecten en nachtvlinders.  De vloer van de kerk  is er lekker zacht want hij bestaat uit een opvallend ongeschonden grastapijt. 

smeedijzeren kruisbeeld nabij indrukwekkende Taxus

Let bij een bezoek zeker op de enorme Taxus baccata bij het smeedijzeren kruis. Daar waar je aan de achterkant van de portaalmuur een diepgegroefde klimop kan vinden van bijna een meter stamomtrek, haalt deze taxus net geen 3 meter omtrek (informatiebron) wat werkelijk fenomenaal is. Zowel de klimop als de taxus worden op zo'n 160 jaar oud geschat. Je kan ze beiden terugvinden op de website van Monumental Trees. Ze verkeren in prima conditie en glimmen van de gezondheid.

Terecht staat deze site op het lijstje van bezienswaardigheden in Diest. Net zoals bij de citadel en het Leopoldfort is het boeiend om te zien hoe historie, architectuur en natuurontwikkeling hier hand in hand gaan. Deze gebouwen zouden nog geen fractie van hun magie overhouden indien de natuur er niet zijn gang kon gaan. Een prima keuze van het stadsbestuur al is de site nogal krap afgebakend. 

Op You Tube vind je een kort filmpje waar je de Sint-Jans-ruïne van alle hoeken en kanten kan bewonderen. De ruïne ligt aan de buitenrand van de binnenstad, op wandelafstand van het begijnhof (Unesco-erfgoed) en het recreatiedomein De Halve Maan.

6 opmerkingen:

 1. Ik ben enkele jaren lid geweest van de tennisclub (KTC) in Diest, parkeerde me er dus ook erg vaak. 't Is inderdaad een mooi plekje wildernis vlak bij het centrum van Diest. Die taxus was me niet opgevallen, daar moet ik de volgende keer dan toch eens op letten

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ziet er een mooi plekje uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bijzondere plek. Ik ben onder de indruk van de link naar de armdikke klimop ( dan zie je waarom de Kelten hem als een boom beschouwden) en de prachtige site over monumentale bomen. Bedankt voor deze links.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Zem: daarvoor zijn we Blogger, graag gedaan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Moeten we zeker eens gaan bekijken dan bij ons volgende bezoek aan Diest. Ook de citadel en het fort trouwens. Ne mens vergeet al ne keer dat er ook dicht bij huis mooie dingen te zien zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De citadel en het fort zijn nog steeds niet vrij toegankelijk, wat echt heel betreurenswaardig is. Je kan wel contact opnemen met Toerisme Diest.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.