zicht vanuit onze 'living'
In de winter, als alle bladeren van de boom gevallen zijn, kunnen we tot helemaal vanachter onze tuin kijken. Op deze foto zie je centraal onze hoogstam appelboom waarin we de voedersilo voor de vogels opgehangen hebben. Zo hebben we vanuit onze warme living prachtig zicht op de vele vogels die op en af vliegen. Rechts van de appelboom staat het konijnenhok. Achter het kastanjehek bevindt zich onze grootste waterpartij: de zwemvijver met filterende waterplantenzone. De linkse afscheiding bestaat uit groenblijvende taxussen en hulsten, tegelijk de ideale uitvalbasis voor de kleine, hongerige vogels.
Zoals Vogelbescherming en Natuurpunt al meermaals verkondigden, zijn de vogels dit jaar extra op bijvoeder gesteld. In de natuur blijken veel minder zaden en noten te vinden zijn dan gewoonlijk. Dat is hier goed te merken: de voedersilo, een buis met vier eetgaten en zo'n 40 cm lang, is op een dag helemaal leeg gegeten. De talrijkste bezoekers zijn mezen: pimpelmezen, koolmezen en opvallend aanwezig dit jaar, de zwarte mees. Maar ook het roodborstje, de groenlingen en de kloeke boomklever zorgen dat ze niks te kort komen. Ook dit jaar nog steeds geen kepen opgemerkt. Hun aanwezigheid blijft beperkt tot 1 winterseizoen.
Gisteren een tiental langstaartmeesjes in de spaanse aak gespot en verder wat winterkoninkjes en koolmeesjes.
BeantwoordenVerwijderenDe langstaartmeesjes komen hier soms ook aangevlogen maar ik heb ze nog nooit aan de voedersilo gezien. Ook het winterkoninkje lust blijkbaar het gemengd zaad niet. De langstaartmeesjes zijn alvast één van de mooiste der tuinvogels. Waar is je tuin precies gelegen?
BeantwoordenVerwijderenStaartmeesjes zie ik hier alleen op de voederbollen.
BeantwoordenVerwijderenVoedselsilo's hangen hier nu ook een week uit. tot nu toe alleen maar kool- en pimpelmezen gezien
Wij zitten in het noordwesten van België. Ieder jaar zien we wel een paar langstaartmeesjes, maar zoveel samen had ik nog nooit gezien.
BeantwoordenVerwijderen