2 december 2012

de eerste sneeuw

.... bij nader toezien blijkt smurrie een beter woord. Maar niettemin mooi om te zien.

zicht vanuit onze 'living'

In de winter, als alle bladeren van de boom gevallen zijn, kunnen we tot helemaal vanachter onze tuin kijken. Op deze foto zie je centraal onze hoogstam appelboom waarin we de voedersilo voor de vogels opgehangen hebben. Zo hebben we vanuit onze warme living prachtig zicht op de vele vogels die op en af vliegen. Rechts van de appelboom staat het konijnenhok. Achter het kastanjehek bevindt zich onze grootste waterpartij: de zwemvijver met filterende waterplantenzone. De linkse afscheiding bestaat uit groenblijvende taxussen en hulsten, tegelijk de ideale uitvalbasis voor de kleine, hongerige vogels. 

Zoals Vogelbescherming en Natuurpunt al meermaals verkondigden, zijn de vogels dit jaar extra op bijvoeder gesteld. In de natuur blijken veel minder zaden en noten te vinden zijn dan gewoonlijk. Dat is hier goed te merken: de voedersilo, een buis met vier eetgaten en zo'n 40 cm lang, is op een dag helemaal leeg gegeten. De talrijkste bezoekers zijn mezen: pimpelmezen, koolmezen en opvallend aanwezig dit jaar, de zwarte mees. Maar ook het roodborstje, de groenlingen en de kloeke boomklever zorgen dat ze niks te kort komen. Ook dit jaar nog steeds geen kepen opgemerkt. Hun aanwezigheid blijft beperkt tot 1 winterseizoen. 

4 opmerkingen:

 1. Gisteren een tiental langstaartmeesjes in de spaanse aak gespot en verder wat winterkoninkjes en koolmeesjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De langstaartmeesjes komen hier soms ook aangevlogen maar ik heb ze nog nooit aan de voedersilo gezien. Ook het winterkoninkje lust blijkbaar het gemengd zaad niet. De langstaartmeesjes zijn alvast één van de mooiste der tuinvogels. Waar is je tuin precies gelegen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Staartmeesjes zie ik hier alleen op de voederbollen.
  Voedselsilo's hangen hier nu ook een week uit. tot nu toe alleen maar kool- en pimpelmezen gezien

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij zitten in het noordwesten van België. Ieder jaar zien we wel een paar langstaartmeesjes, maar zoveel samen had ik nog nooit gezien.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.