23 juni 2012

vier open tuinen

Omdat er voor morgen heel slecht weer voorspeld wordt, bezochten we deze namiddag een 4-tal open tuinen van de Landelijke Gilden. We bleven bij ons in de buurt en kozen voor de regio Mol-Ham-Beringen, alles netjes binnen een straal van 20 kilometer.

Ecologisch zijn de meeste tuinen niet maar er hangt wel heel veel tuinliefde in de lucht. Met 3 tuineigenaars sloegen we een interessante plantenbabbel, bij tuin 3 werd er een lekkere kop koffie opgegoten en bij tuin 4 kregen we een daglelie mee als aandenken aan ons bezoek.

Voila, hier zijn 4 kleurenfoto's die de sfeer in de bezochte tuinen goed weergeven:

Open tuin, Kruisven Mol

Open tuin, Mol-Rauw

Open Tuin, Ham

Open Tuin, Stal-Beringen

Bij onze derde tuin (Mol-Achterbos) stonden we voor een gesloten poortje, slecht gelezen van mij natuurlijk want deze tuin is pas op zondag open. Grommel, grommel. Op de website van de Landelijke Gilden vind je alle tuinen die opengesteld zijn. Wij vonden het aan de kalme kant vandaag, nergens meer dan 10 bezoekers geteld. De tuineigenaars verdienen beter. Hun tuinen liggen er in topvorm bij dus....

(Er wordt een kleine toegangsprijs gevraagd. Leden van de Landelijke Gilden betalen steeds de helft van de vraagprijs. Bij ons ging het achtereenvolgens over 2,5 euro, 1euro, 1 euro en 1,5 euro.)

8 opmerkingen:

 1. :-) Wij hebben n├ęt hetzelfde gedaan vandaag - eveneens wegens het voorspelde slechte weer van morgen. Maar wij gingen richting Zwalm, Zingem en Nazareth. Ikvind die landelijke gildentuinen nogal eens te "gelekt". Geef mij maar de Velt-opentuinen. Maar in de tuin in Zwalm (naast de Landshoeve)voelden we ons onmiddelijk thuis!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ze zijn in elk geval bijzonder arbeidsintensief en ik vermoed dat er ook veel meststoffen aan te pas komen. Toch waren de 4 tuinen best mooie tuinen met erg geslaagde plantenkeuzes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De tuin in het Kruisven zagen wij vorig jaar. Een tuin met een mooie structuur en met een vijver die bijzonder mooi in de tuin ingepast was.
  We hebben een lang gesprek met de eigenaar gehad... Daarover vertellen we wel eens als je hier eens langskomt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. een flinke waterpartij hoort er precies bij, dat zijn geen tuintjes van postzegelformaat als je het mij vraagt!
  de tuinen in ham en mol-rauw vind ik de mooisten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Hilda: een vijver is tegenwoordig in bijna alle grotere tuinen terug te vinden. Het biedt ook zoveel extra mogelijkheden: waterlelies, vissen, oeverbeplanting en zelfs een duikje nemen. Bovendien trekt het veel juffers en libellen aan, de vogels komen er zich wassen, kikkers en padden komen er op af,.... . Zelfs een mini-waterpartij is zijn geld dubbel en dik waard. Alleen, goed afmaken als er kindjes zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Altijd leuk om te doen in andere tuinen gaan gluren. Zelfs al zijn het niet altijd ecotuinen kan je toch nog mooie plantencombinaties en vijvers spotten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een pech voor de deelnemers aan OT in onze contreien (Vlaams-Brabant) dat het zondag heel de dag constant geregend heeft. Geen weer om de hond uit te laten, laat staan om een tuin te bezoeken (wat ik van plan was). Was er trouwens al veel bloei in die tuinen? Hier staan de hemerocalissen zelfs nog niet in bloei. Ook nog maar weinig kleur.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. zondag was een ook hier een helse dag, superjammer voor de tuinliefhebbers maar vooral voor de mensen die wellicht heel lang gewerkt hebben om hun tuin er op zijn best te laten uitzien. In de tuinen die ik bezocht waren de hemerocalissen en de lelies meestal wel in bloei, net als de rozen. Heel veel kleuren gezien.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.