3 juni 2012

Orchidee 'Wrong Leg'

de Phaelaenopsis "Wrong Leg" is een echt buitenbeentje

Met de vlinderorchidee "Wrong Leg" verover je ieders hart. Hij bloeit telkens met 2 bloemen tegelijk, die bovendien nog eens subtiel van mekaar verschillen: andere rondingen, verschillend in grootte en de één roomgelig en de ander kraakwit. Bij mijn weten is het de enigste plant -de zijden en plastieken schoonheden niet meegerekend- die op hetzelfde moment met 2 totaal verschillende bloemen bloeit. Bij clematissen kan wel het aantal bloemblaadjes afwijken en soms is ook de tweede bloei anders dan de eerste bloei. 

Eveneens bij mij mijn weten ben ik -voorlopig- de enige bezitter van deze vlinderorchidee. Dat behoeft enige uitleg:

Deze orchidee is niet echt. De bloemen heb ik geplukt van twee bloeiende bloemkornoeljes (Cornus kousa) in mijn tuin en ik heb ze met hun steeltje bij de orchidee geplaatst. Net echt, een prima compositie om mensen op "het verkeerde been" te zetten. (Af en toe eens een onnozele invalshoek bij een blogstukje moet kunnen.)

de Cornus kousa draagt een waar bloementapijt

Ik schreef het al eerder, clematissen doen het niet bijster goed in onze tuin. Maar met bloemkornoeljes wordt de afwezigheid van hun bloemen ruimschoots gecompenseerd. Momenteel staan de Cornus kousa (Japanse kornoelje) en enkele variëteiten ervan volop in bloei (zie foto hierboven). Eerder schitterden ook al de Cornus florida. Ik geraak er maar niet op uitgekeken, zo schoon zijn de bloemen en ... de warme herfstkleuren mogen ook gezien worden.

de variëteit 'China Girl'

Het echte bloempje is -al we héél juist willen zijn- in feite het kleine ronde bobbeltje in het midden van de vier witte schutbladen. Dit onopvallend bloempje groeit uit tot een framboos/litchi-achtig vruchtje dat eetbaar is. Neem echter van me aan dat je beter een echte framboos of braambes kunt eten want 'lekker ' is de bes niet echt. Laat ze hangen voor de vogels.

De Cornus kousa is een heel gemakkelijke plant. Snoeien moet niet en op onze licht verbeterde Kempische zandgrond doet hij het prima. In het wild staan ze aan de rand van het bos. Halfschaduw is dus ideaal. Er zijn heel veel variëteiten beschikbaar -bij Esveld 91stuks- maar mijn 'collectie' is heel bescheiden: naast de botanische Cornus kousa heb ik ook een bloeiende Cornus kousa 'Chinensis', een C. k. 'China Girl' en een nog jonge struik C.k. 'Milky Way'.

In de toekomst zou ik graag mijn mini-verzameling lichtjes uitbreiden. De roze 'Dwarf Pink' en 'Satomi' staan op het verlanglijstje. Het prijskaartje is vergelijkbaar met dat van de toverhazelaars, hoe bijzonder hoe duurder. Maar ze zijn hun geld meer dan waar. 

2 opmerkingen:

SuperMasj zei

'Wrong leg', mooie naam :D

Een zeer mooie struik inderdaad, bloemt lang, de vruchten zijn daarna ook nog interessant. Je kan hem ook heel mooie leiden tegen een muur. Zelf plan ik Cornus kousa 'Blue Shadows' in mijn tuin, met blauwe bladeren. Maar ik ga daarna nog wat woekeren om er nog ééntje extra te planten, ik heb verschillende afgrijselijk mooie soorten gezien in Beervelde deze lente.

Zem zei

Prachtige struiken, en kennelijk ook goed winterhard gebleken bij jou.
Ga mijn tuin eens nalopen of er nog ergens plek zou zijn...