Pagina's

19 juni 2012

boerenjasmijn

Fragment uit een van onze boerenjasmijnen

Al een maand lang vrolijken diverse boerenjasmijnen onze tuin op. Hun aangename geur hangt als een zoete sluier over de kronkelpaadjes. Het maakt een wandeling door de tuin nog des te interessanter. De geur van de bloeiende kamperfoelie mag er ook zijn maar tegen de intensiteit en reikwijdte van de boerenjasmijn is ze niet opgewassen. En wat een bloemenzee toch elk jaar? Net zoals de bloemkornoeljes (Cornus florida en C. kousa) zijn ook onze boerenjasmijnen een fantastisch en gemakkelijk alternatief voor het niet willen aanslaan van Clematis montana in onze tuin. 'Fantastisch' omdat je er de geur en nectarzoekende insecten extra bijkrijgt, 'gemakkelijk' omdat ik nooit iets uitricht bij deze struiken. In onze wilde tuin mogen ze hun gang gaan, een snoeibeurt beperkt zich tot die takken die het wandelen hinderen. 

Van deze mooie welriekende struik zijn er diverse cultivars. Ik moet er een aantal daarvan ooit hebben aangeschaft maar héél precies weet ik het niet meer. De 'Belle étoile' met zijn paars hartje die herken ik gemakkelijk, de Philadelphus 'Virginal' heb ik aan mijn vader gegeven omdat de bloemen gevuld zijn (en daar ben ik niet zo een fan van) en die bloeit daar dit jaar ook schoon, de overige struiken zijn met zekerheid de gewone P. coronarius en -vermoedelijk- een overhangende P. 'Avalanche'. Op de 'Belle étoile na bloeien ze allemaal even rijkelijk. 

De Philadelphus 'Belle étoile' met zijn purperen hartje

Mijn ondervinding is dat ze het prima naar hun zin hebben in de halfschaduw. Al mijn boerenjasmijnen staan aan de noorderzijde van struwelen en bosjes met voldoende licht maar met weinig rechtstreekse zonnestralen. Ziektes of insectenplagen heb ik nooit gehad. Of hoe een doodgewone, alledaagse sierstruik moeiteloos de show steelt.

8 opmerkingen:

  1. Zet in de nabijheid van een Philadelphus eens een Deutzia: een witte weelde zal je deel zijn. Ze bloeien gelijktijdig en zijn als ensemble ronduit oogverblindend.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De Deutzia gracilis bloeit hier nog mooi, de hybrides 'strawberry fields' -mijn lieveling- en de 'kalmiiflora' hebben de schoonste pluimen reeds verloren. Ze staan wel wat verwijderd van de boerenjasmijnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Boerenjasmijn is inderdaad een mooie plant. In mijn oude tuin had ik een variëteit zonder geur, een beetje jammer.
    Struik wordt ook vaak geplaagd door bladluizen, maar dat vind ik eerlijk gezegd geen probleem, zo zorg je voor voldoende en continu voedsel voor lieveheersbeestjes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. echt waar, nog nooit een bladluis erop gezien. http://muggenbeet.blogspot.be/2010/06/boerenjasmijn.html

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik zie dat ik al een reactie in die aard had geplaatst. Herinnerde ik me niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. In de Belgische tuinen zie ik altijd wat hier in Zuid-Oost Friesland binnen één tot twee weken komen gaat... Net gisteren heb ik mijn neus in de eerste bloemen van de boerenjasmijn gestoken.Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mooi! Staat hier op het lijstje 'aan te planten'.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb hem al twee keer geplant maar hij wil hier niet groeien. Ben altijd jaloers als ik hem ergens in overvloed zie ;)
    Mss volgend jaar nog eens proberen...

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.