2 januari 2011

Rochefort

twee trappisten: Rochefort en Westmalle

Voor elke kwisser is het verplichte kost om alle trappistenbieren uit het hoofd te kennen. Heel moeilijk is het niet want er zijn er slechts 7 ter wereld. 6 daarvan komen dan nog uit België. Vaak gaat het zo: de Quizmaster noemt een lijstje van 6 trappistenbieren en dan moet de 7de worden opgeschreven. Neem het van me aan, bijna altijd is het gezochte antwoord 'Achel'. Blijkbaar is de trappist van de Achelse Kluis om een of andere reden het minst gekend, wellicht omdat deze Limburgse trappist pas sinds 1998 terug gebrouwen wordt.

Brouwsels van Chimay, Westvleteren, Orval en Westmalle heb ik zelf al wel eens gedronken. Trappisten van Achel, Rochefort en de Hollandse La Trappe uit Berkel-Enschot heb ik bij mijn weten nog nooit geproefd. Vandaag staat evenwel de Rochefort 8 (groene kroonkurk, 9,2% alcohol) op tafel. De Rocheforts 6, 8 en 10 worden gebrouwen in de abdij Notre-Dame de Saint-Rémy van Rochefort. Het noodzakelijke brouwwater komt direct uit de bron van de Tridaine. De brouwerij bezit haar eigen giststam.

Zoals geldt voor alle trappisten zijn alle inkomsten zonder winstoogmerk. De opbrengst van de verkoop van de trappist mag slechts aangewend worden voor een goed beheer van de onderneming, voor sociale werken en voor de behoeften van de kloostergemeenschap. De abdij van Rochefort werkt vooral samen met de sociale diensten van de omringende gemeenten. Speciale aandacht gaat ook naar studenten en culturele activiteiten in de regio.

Gelukkig voor de trappistentraditie is de brouwerij van Rochefort gevrijwaard gebleven van de brand op de abdij enkele dagen geleden (29/30 december). Heeft iemand al ervaring met de trappist uit Achel?

2 opmerkingen:

  1. Leuk te zien dat je regelmatig van een TrappistBier Geneit !
    Lees er alles over op http://trappistbier.wordpress.com !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @daanny: ik ben er al eens gaan piepen en zal je blog binnenkort eens grondig doornemen. groetjes

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.