23 januari 2011

de Cuylhoeve

Op uitnodiging van een nicht van Kristien en haar man schoven we gisteren onze benen onder een knus tafeltje in restaurant de Cuylhoeve. Alhoewel deze zaak uit Winkelomheide (Geel) op slechts 10 kilometer van onze woonst gelegen is, had ik er nog nooit van gehoord. Het was bovendien ook de allereerste keer in mijn leven dat ik in een sjiekere zaak mijn honger ging stillen. Het was op alle vlakken een enorme meevaller.

het visitekaartje

De Cuylhoeve werd in 1979 uit de grond gestampt in Winkelomheide. Lady Chef 1999, Monique Rutgeerts, helpt haar zoon Bart en zijn ploeg bij het creëren van de menu's. Op onze vraag werden de gerechten aangepast omdat we enkel vegetarisch eten. Dit bood de kok de mogelijkheid om zijn fantasie aan te spreken. Hij deed dit met brio want hij verraste ons de ganse avond. Ander eetgelegenheden bakken vaak snelsnel een spiegelei of laten gewoon het vlees van het bord en dan heb je gehad. De kok van de Cuylhoeve serveerde ons een smaakvol 7-gangenmenu op niveau.

Punten die me erg bevielen: een vriendelijke ontvangst en uitgeleide, een erg vlotte bediening aan de tafel (2 meisjes en een sommelier), de met kunde geselecteerde wijnen werden regelmatig bijgevuld, de groenten waren vers en de broodjes en desserten huisbereid, de vegetarische recepten werden met zorg en liefde uitgewerkt (met ondermeer schorseneren, witloof, paddenstoelen waarbij ook geraspte truffel, wortels en knolselder) en de geserveerde porties waren goed uitgebalanceerd. Ook zoetebekjes kunnen er hun hart ophalen, zelf was ik met wat minder ook tevreden geweest. Het toefje kruisbes bij de ijs, dat is iets om ook thuis eens uit te proberen.

Iets voor middernacht keerden we voldaan en met een culinaire ervaring rijker terug naar huis. Over het kostenplaatje kan ik niet veel zeggen omdat onze tafelgenoten ons dit eetavondje cadeau hebben gedaan, waarvoor nogmaals mijn dank. De wielerliefhebbers kan ik nog meedelen dat ook Tom Boonen er rondliep en, jawel, Lore was er ook. De Cuylhoeve heeft ons aangenaam verrast en de kok leverde het bewijs dat je, om lekker en gevarieerd te eten, helemaal geen geslachte of afgeschoten dieren in de pan hoeft te leggen.

(Dit artikeltje werd geschreven zonder het kutwoord 'cuisson' te gebruiken)


5 opmerkingen:

Anoniem zei

Hmm! Daar nog een lekker sappig kippetje bij.
En graag naam en adres van de tafelgenoten, misschien kennen ze me ook.

Je schoonbroerke.

[muggenbeet] zei

Dag Marc,

Dirk en Martine kennen je goed. Maar of dat betekent dat je ook op hun kosten moogt gaan tafelen? :)

AnneTanne zei

Je weet wel waar je je moet laten uitnodigen ;-)...
Wij zijn er ook een keer met z'n tweetjes geweest, om mijn verjaardag te vieren, in de tijd dat zoonlief culinaire geneugten nog niet zo smaakte en we dus maar voor twee moesten reserveren.

onderdeappelboom zei

Ik houd dit adres toch in gedachten; niet zoveel topkoks weten lekker te koken zonder vlees! (en de prijsklasse kan ik aan het lettertype en vormgeving van het visitekaartje wel een beetje raden :-)

[muggenbeet] zei

op hun website staan de prijzen vermeld. Reken inclusief de wijnen toch op zo'n 70 euro de man. Maar de moeite waard om af en toe te doen.