29 december 2010

creatief met schelpen

een selectie van onze schelpenverzameling

Bij elk uitstapje naar de zee worden door ons wel enkele schelpen meegebracht. Ze liggen zomaar voor het oprapen op het strand. Je hoeft er alleen maar voor te bukken en ze zijn van jou. Boeiend aan schelpen is dat ze eigenlijk de huisjes geweest zijn van gestorven weekdieren. Er bestaan duizenden soorten van, volgens ons schelpenboekje zelfs 80.000. Determinatie is niet altijd gemakkelijk, de mossel en de oester dan even niet meegerekend.

Het voordeel van zeeschelpen is dat je ze terplekke in het zilte water kan uitspoelen zodat je ze -zonder stank- prima kan bewaren. Dit biedt de gelegenheid om je verzameling binnenshuis uit te stallen, bijvoorbeeld in een oude letterbak zoals wij dat deden (zie foto). Je selecteert op variëteit, grootte en kleur. Met weinig moeite heb je een mooi en origineel kunstwerkje dat bovendien nog educatief is ook. Tussen de schelpen kan je hier en daar nog een andere strandvondst zetten: een zeester, een exoskelet van een krab of de inwendige schelp van een inktvis.

Niet alleen voor creatievelingen of natuurliefhebbers zijn schelpen een interessant gegeven. Ook voor liefhebbers van de Nederlandse taal zijn schelpen best de moeite om zich in te verdiepen. Hun namen zijn pure poëzie: strandgaper, boormossel, zwaardschede, nonnetje, slijkgaper, wulk, muiltje, posthoren, alikruik,.... . Het is niet al zeekomkommer en kwal wat er komt aangespoeld.

Geen opmerkingen: