30 december 2010

matrushka

Heleens babushka (of matrushka) uit klei

Zelf heb ik geen Oekraïens bloed in mijn lijf maar mijn kinderen die bestaan toch nog voor een kwart uit Oost-Europese genen. Je ziet dat er ook aan, bijvoorbeeld aan de ogen. Meer dan 5 woorden Oekraïens praten zit er voorlopig niet in. Misschien dat de interesse voor die wel heel bijzondere taal later nog komt. Wat hun wel boeit zijn Oekraïense hebbedingetjes en prullaria. De handgeschilderde houten eitjes en babushka's kennen jullie allicht ook.

Die babushka's of matruska's , wat Russisch is voor grootmoeder, zijn houten poppetjes die in mekaar passen. Ooit waren ze volledig handgemaakt maar ondertussen, mede door de interesse van de toeristen, worden ze volledig machinaal gefreesd. Nadien worden ze geschilderd met rood als overheersende kleur. Je hebt daar echte kunstwerkjes tussen, soms wel tot 10 poppetjes in één babushka. Traditioneel beelden de poppetjes een ouder vrouwtje uit maar sinds de Perestroika duiken ook ander thema's op.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de dochter in de school -tijdens het knutselen met klei- een matrushka heeft geboetseerd. Ook in haar versie kan je het hoofd eraf halen maar voor het volledig uithollen heeft ze blijkbaar niet voldoende tijd gehad. Ook haar verfwerk vind ik origineel gedaan. Alleen jammer dat de gebruikte klei niet echt duurzaam is. Hij verhardt wel maar is niet stevig genoeg. We moeten er dus heel omzichtig mee omspringen.

Geen opmerkingen: