19 december 2010

dessert met pellekes

Benny Bax heeft het in de smaakpolitie op VT4 al zo vaak gezegd: hygiëne is van levensbelang. Bij het binnentreden van het restaurant dat hij met argusogen aan een inspectie gaat onderwerpen, geeft hij altijd zelf het goede voorbeeld. Eerst goed de handjes wassen, met zeep uiteraard. De natte handjes afdrogen met een papieren doek, keukenrol bijvoorbeeld. En altijd een haarnetje of petje opzetten. Haren in de soep of huidschilfers in de chocoladesaus lusten de klanten niet echt.
.
Benny geeft het goede voorbeeld

Maar niet alleen Benny wijst op het belang van een goede hygiëne in de keuken. Ook in de Basisvoorwaarden van de Hygiënecode voor de horeca staat het geschreven:"Haren kunnen het eten en drinken besmetten. Daarnaast worden haren in de gerechten als zeer onsmakelijk ervaren. Advies: draag een petje of haarnetje, zorg dat de haren volledig afgedekt zijn."

De Chinezen van een vrij belabberd Chinees establishment heeft Benny er kunnen van overtuigen. Zij droegen uiteindelijk een haarpetje. 't Was geen zicht maar 't was wel proper. En voor zover ik weet, is ook het personeel van de industriële grootkeukens verplicht om altijd een haarnetje te dragen. Hygiëne boven alles. Maar wat zie ik dan dit weekend in De Morgen?


Sergio is totaal onverantwoord bezig

De grootmeester van de keuken, Sergio Herman, overladen met lof en sterren door Michelin en Gault Millau, staat daar met zijn vettig haar samen met Margot Vanderstraeten een dessert klaar te maken -het kan ook het hoofdgerecht zijn, dat is nooit duidelijk in zo'n sjieke zaken- . Met andere woorden: De Chinees die in orde is, krijgt in het beste geval de sticker van de Smaakpolitie en "superster" Sergio, die van de Benny nooit een sticker zal krijgen, is de culinaire trots van de Lage Landen. En dat terwijl hij, volgens hygiënist Benny, ons leven in gevaar brengt.

Verse producten, ok. Maar verse pellekes? Komaan Benny, op naar het Oud Sluis! De Bax is de max.

2 opmerkingen:

 1. Weet U wel hoeveel dat kost een dessert met een haar van Sergio er in?
  Maar kom. U hebt gelijk. Ook bij de beste hobbykok van Vlaanderen heb ik geen haarnetjes of petjes gezien.

  U of mevrouw Muggenbeet dragen natuurlijk wel altijd een haarnetje of petje als er gekookt
  wordt. Toch ?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. zodra ik een pet vind die assorti is met mijn kookstring, zet ik hem op.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.