14 mei 2008

vrouwtje bij de nek genomen

Twee vuurjuffers in tandem.

Net voor ik hen bij de watermunt kwam storen, was er nog het paringswiel te zien. Het wijfje van de vuurjuffer (onderste) heeft haar achterlijf nu terug gestrekt, terwijl het mannetje haar flink bij de nek heeft. Hij heeft er geen moeite mee om haar volledig op te tillen.

De vuurjuffer is een van de eerste libellen die je in het voorjaar kan waarnemen. Einde juni is de soort al uitgevlogen. Het vrouwtje is donkerder gekleurd en erg lenig met haar lijfje, wat van onze soort meestal niet kan gezegd worden.

    9 opmerkingen:

    1. Ik ben vooral expert in onze soort. Ik weet uit ondervinding dat de vrouwtjes toch meestal leniger zijn dan de mannetjes.

      BeantwoordenVerwijderen
    2. Pas op ik kan mij wel niet staven met deftige statistisch materiaal. Zoveel tijd heb ik nu ook weer niet.

      BeantwoordenVerwijderen
    3. Onze soort, de mannen?

      BeantwoordenVerwijderen
    4. @Zapnimf
      Volgens mij is Muggenbeet zo ruimdenkend dat hij zelfs de vrouwen tot 'onze' soort rekent

      BeantwoordenVerwijderen
    5. Niet generaliseren muggenbeet.Je stelling geld maar voor een relatief klein gedeelte.

      BeantwoordenVerwijderen
    6. gelukzakken, ze hebben het altijd aan hun gestrekte stok met een lenige juf...
      nice!

      BeantwoordenVerwijderen
    7. @duvel: niet iedereen heeft het geluk een turnster op de ongelijke liggers onder of boven zich te hebben zwieren, maar denk eraan, ze hebben wel behoefte aan 2 'liggers'.

      BeantwoordenVerwijderen
    8. Als er dan toch met vuurjuffertjes vergeleken wordt: kunnen alle mannetjes van onze soort moeiteloos hun vrouwtje van de grond tillen, vraag ik mij dan af?

      BeantwoordenVerwijderen
    9. Mooie foto.
      Ik spotte ze deze week ook in mijn tuin.

      BeantwoordenVerwijderen

    Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.