2 mei 2008

groene stroom

Het is bijna 6 jaar geleden dat wij, ten huize Muggenbeet, onze fotovoltaïsche cellen op het elektriciteitsnet aansloten. Op 18 mei 2002 rondde de firma AEC-SMT, in samenwerking met de leerlingen van Syntra, de werken af en zagen we onze teller voor het eerst achteruit draaien. Dat was toen een hele belevenis.

Vandaag staat op het digitaal groene-stroom-tellertje: 13.333 kWh of zo'n 2.225 kWh per jaar. Dit is de door onze zonnecellen geproduceerde groene stroom. KWh staat voor kilowattuur. Eén kWh is bvb. 200 spaarlampen van 5 watt die een uur branden.

Voor de mensen die vooral aan de centen denken: aan groenestroomcertificaten bracht ons (wij ressorteren onder de oude subsidieregeling) dit momenteel 78.000 Bfr. op of bijna 2.000 euro. Ongeveer het zelfde bedrag spaarden we uit op onze elektriciteitsfactuur doordat de teller ook achteruit telt als we meer produceren dan verbruiken. Dit betekent dat wij binnen twee jaar onze eigen investering terugbetaald hebben. En dat is geweldig goed nieuws.

Ook interessant: een zonne-tankstation in Hasselt.

  5 opmerkingen:

  Georgina zei

  Ik voel mij een beetje lullig dat het alweer ik is die reageer.
  Maar deze nuttige post MOET bejubeld worden.
  Proficat familie Muggenbeet. Hoedje af!
  Woonde ik niet in een appartementje, ik wou dat ook.

  Patrick zei

  Eigenlijk zou ik het daar wel eens in reallife willen over hebben.

  [muggenbeet] zei

  @patrick: dat kan altijd. Het formulier B14bis invullen en een taxzegel van 2 euro volstaan. Zo simpel is het. :)

  Zapnimf zei

  Wij denken daar ook over, maar ik heb het er niet voor over om het omringende bosje daarvoor om te kappen. Nu hoorde ik over een studiebureau dat komt kijken of het rendabel is, maar ik heb geen idee waar ik dat moet gaan zoeken. Iemand wel?

  [muggenbeet] zei

  @zapnimf: probeer eens bij ODE vzw.(www.ode.be)