28 mei 2008

onze winterkoninkjes

Winterkoningennest in onze fietsenstalling.

4 klein winterkoninkjes telde ik deze namiddag in het warme nest van takjes en mos. In mekaar geknutseld, amper 2 meter boven de begane grond op een steunpaal van onze fietsenstalling. Pas van vandaag weet ik met zekerheid dat het winterkoningen zijn en dit dankzij het luide "drilboorachtig" geluid van de ouders. Telkens er een kat in de buurt kwam, leidden zij haar aandacht af en verwittigden ze de jongskes dat ze hun gedeisd moesten houden. En reken maar: lawaai maken kunnen ze als de beste.

Ik was eerder al een paar keer gaan piepen in een poging de borelingen te determineren maar de mama (of papa?) schoot telkens als een raket weg, zo snel dat ik niet kon zien om welk vogeltje het ging. Nee, een grote nestenkenner ben ik niet. Maar nu weet ik het wel zeker. En de scherpe snaveltjes staven mijn 'ontdekking' dat het wel degelijk om onze tweede kleinste insecteneter gaat. Het kleinste vogeltje blijft het goudhaantje. Ook een schattig vogeltje dat baadt in mijn tuin.

  2 opmerkingen:

  Zapnimf zei

  Lentekwetteraar wordt winterkoning?
  Zolang het niet vlak onder je slaapkamerraam is, lijkt me dat een bijzondere gebeurtenis.

  [muggenbeet] zei

  @zapnimf: zou het niet kunnen dat in jouw geval het vooral de vogeltjes zijn die onder je slaapkamerraam gestoord zouden worden? Franks spankingspelletjes indachtig dan.:)