12 mei 2008

het andere tuinvijvertje

In de eigenwijze tuin van Bart werd een nieuw tuinvijvertje aangelegd. Bart heeft wat besoignes over de kleur van het water (regenwater) maar, geloof me Bart, eer de planten en vooral de plantenwortels goed op dreef gekomen zijn met hun zuiverende werking moet je wel even geduld hebben. Stilstaand water heeft zo zijn eigen wetmatigheden: beperk daarom het aantal kakkende dieren, volle zon kan maar niet de ganse dag, rottend materiaal (behalve van de eigen waterplanten) liefst verwijderen en voorzie voldoende water- en oeverplanten.

Ik heb al vaak iets geschreven over onze zwemvijver die momenteel één jaartje oud is en nog steeds kraakhelder water bevat. Daar is -naast de zuivering door hydrofyten in een ruim bekken van lavasteentjes- vooral de constante circulatie (bewegend water blijft gezonder) en vermenging met zuurstof het geheim. Pottekes en zalfkes heb je hier echt niet voor nodig.

Maar ten huize Muggenbeet hebben we ook een gewoon ecologisch tuinvijvertje. Dit maakten we meteen toen ons huis gemetseld was, zo'n 16 jaar geleden. En ook daar is het water van prima kwaliteit ondanks dat het hier om stilstaand water gaat en er een vijftal uit de kluiten gewassen kermisgoudvissen in rondzwemmen.

Momenteel ziet dit vijvertje er zo uit:

Voor de zuivering van het water zorgen een grote kluit gele lis, een tiental pijlkruid, watermunt en een paar snoekkruid. Voor het beschaduwen van het water zorgen een spaanse aak, drietal waterlelies en een vloot eendenkroos dat tevens defosfateert. Voorts is er ter verfraaiing ook nog moerasboterbloem, wateraardbei en moerasandoorn. Op de oever staan varens, biezen, akeleiruiten, de gewone boterbloem, kattenstaart, berenklauw en smeerwortel. Deze vijver ligt in de halfschaduw maar er is voldoende zonlicht om mooie waterlelies te krijgen en alle kleuren (rood, groen, blauw) van waterjuffers te lokken en gelukkig te maken.

Vlakbij dit vijvertje staat een imposante mispel (gered vanop een bouwwerf), die momenteel weelderig bloemt en tientallen bijen zot maakt. Onder deze struik staat een groen tafeltje met twee stoelen. Als je me zoekt, kan je me hier vinden.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

nu de bijen het zware werk doen ,(wat mug eigenlijk met kaarslicht uitvoert op de slaapkamer)en de mispel bestuift wordt ,reserveer ik alvast een klein mispeltje voor in mijn tuin zodat als ik ooit op rust gesteld word ook onder de mispel kan rusten .een mijlpaal wordt geplant een rage gestart kweek mispels ze brengen je rust
jim

zapnimf zei

Man, dat vijvertje zou ik zo naar hier willen importeren.