29 mei 2008

brandharen bij de vleet

eikenprocessierupsen met jeukende brandharen

Helemaal achteraan in de tuin staan drie inlandse eiken. Vorig jaar vond ik er een hoop eitjes. Dit jaar plakten op de dikste van de drie 2 bescheiden nesten van de eikenprocessierups. Vermits deze zomereik voor de schaduw zorgt van de trampoline en onze kinderen er regelmatig gaan springen en tuimelingen maken, zat er niks anders op dan de 2 nesten te verwijderen.

Uiteraard dien je hierbij de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen: ondoordringbare handschoenen, een regenjas met kap en zo weinig mogelijk beroering brengen in het nest. Echt moeilijk is het niet - een beetje te vergelijken met het verwijderen van een hondendrol - zolang de 'plaag' tenminste beperkt is. In het andere geval raadt men aan beroep te doen op een gespecialiseerd bestrijder (via het gemeentebestuur of brandweer).

6 opmerkingen:

  1. Zelfs de achterblijvende haartjes alleen zijn flink venijnig. Ik zat vorig jaar met 120 kampkinders die een week lang vol jeukende boebbels stonden omdat een maand ervoor (!) een paar nesten in de omgeving waren geëlimineerd.
    Ferme beestjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Venijnig zijn ze zeker vuurtje. Alhoewel ik goed ingepakt was, heb ik toch een twintigtal kleine bubbeltjes (gelijk bij netels)op mijn arm. Niet zo erg, alleen wat jeuk. Ik vraag me af welk effect dat zou geven als ik met die rupsen eens over de wc-bril van de damestoiletten wrijf. Wat denk jij? ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ook wreed exterminerend is :
    1 bus haarlak
    1 allumeur

    hou de aansteker in de ene hand op ~10cm van het nest, in de andere hand de spuitbus op ~10cm van de aansteker en... burn-baby-burn!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Koester jij misschien wraakgevoelens tov sommige vrouwmensen, Muggenbeet? Ik heb zo de indruk. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoe heb je dat dan gedaan? Met de brander ofzo?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @zapnimf: indien ik een groepsfoto van de vlaamse blogsters zou gehad hebben, had ik ze daarmee weggejaagd maar nu heb ik gewoon een plastieken zak en een plamuurmes gebruikt. Ging erg goed.
    @vuur: er zijn zo van die vrouwen die mij al eens boos hebben gemaakt.... ooit pak ik ze terug ;)

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.