28 maart 2008

De rol van de man in het huishouden

Het klassieke rollenpatroon bewijst nergens zo goed zijn bestaansreden als in het huishouden.


Ik ben zelf 6 jaar lang 'huisman' geweest, dus mijn kennis komt niet uit een flutboekje maar is de vrucht van ervaringsgericht leren. Mijn besluit is: laat het huishouden over aan de vrouw en je krijgt een gelukkige vrouw. Maar dit betekent niet dat je als man niks moet doen. Neen, wij hebben onze specifieke rol als supervisor.

Zorg ervoor dat je vrouw intrinsiek gemotiveerd is. Doe haar inzien dat ze niet moet poetsen omdat het moet, omdat het nu eenmaal de tijd van het jaar is of omdat jij dat zo eist... neen, de motivatie moet uit haar zelf komen, uit het inzicht dat deze grote karwei goed is voor haar ontplooiing, haar conditie, haar domesticale hygiëne en algemeen welzijn. Een vrouw functioneert het best als ze de indruk heeft dat er geen druk op haar uitgeoefend wordt. Het moet lijken op een vrije keuze.

Als man kan je zorgen voor een goed werkritme, het poetstempo zeg maar. Niets is zo pijnlijk aan de ogen als een vrouw die traag werkt of in slaap dreigt te vallen. Daarom is het goed dat je op een speelse manier een 'beat' of 'tempo' aangeeft. Bij een kleine klus (zie foto) speel ik nogal eens de muziek van Dream Theater omdat het drumwerk goed strak en snel is. Je moet er dan wel kunnen mee leven dat de vrouw 'ernaast zit', buiten de maat stofzuigt of aftrekt. Dit is niet altijd even gemakkelijk. Als je geen Dream Theater in huis hebt, is ook de vogelkesdans geschikt. Het geeft een cynisch kantje aan ons supervisiewerk. Laat de homo ludens in u zeker aan bod komen.

Het is ook onze taak om voor de nodige rustpauzes te zorgen. Veel onderbrekingen maken het werk licht, zegt het spreekwoord niet voor niks. Je kan dit op vele manieren invullen, ik doe het zo: bij het bloggen (erg moeilijk om je te kunnen concentreren als de vrouw de vloer boent!) krijg ik altijd trek in verse koffie. Om het half uur vraag ik dan ook een verse senseo. De vrouw krijgt dan de mogelijkheid om haar benen eens te strekken, zichzelf te ontplooien en een kort (niet te lang!) woordje te wisselen met de grote liefde van haar leven. Plezant is om je vrouw terug te roepen voor een scheutje melk, net als ze terug op de kast is gekropen om het plafond af te wassen. Je krijgt zeker een kus.

Wijs haar op de tekortkomingen, niet verwijtend maar eerder aanvullend. Alhoewel ze zeker beter zijn dan mannen in het huishouden, toch maakt ook het zwakke geslacht regulier fouten. Zij gaan soms zo op in hun werk dat ze wel eens hoekjes en kantjes durven te vergeten. Vanuit de zetel zie je dit als supervisor ook beter. Soms ligt het aan de zonsinval maar ik heb toch ook al gemerkt dat de nieuwe generatie te zeer kwantiteit nastreeft in plaats van kwaliteit. Mijn vrouw komt erg dicht in de buurt van mijn moeder maar ik ben er zeker van dat veel mannen met luie gevallen zitten opgescheept. Als je bvb. ziet hoeveel jonge vrouwen tegenwoordig hun tijd vullen met niksen en bloggen dan vraag ik me af of die hun voordeur nog wel openkrijgen. Dat moet daar toch een puinhoop zijn. Als man wacht je in zo'n geval een grote opvoedende taak.

Laat uw vrouw ook milieuvriendelijke producten gebruiken. Het is erg vervelend om een dutje te doen of TV te kijken als er een agressieve, prikkelende geur in huis hangt. Dit komt door het chemisch spul (solventen) van je vrouw. Stuur ze daarom naar de winkel en laat ze bvb. ecover-onderhoudsproducten kopen. Als je zin hebt in een koffiekoek, kan ze en passant ook bij de bakker binnenwippen, teminste als je er zeker van bent dat het niet de bakker is die haar wipt. Bioproducten vergen iets meer inzet en zweet maar dit kan je gemakkelijk verkopen als een gratis fitnessbuurt. Waak er ook over dat er niet nodeloos elektriciteit wordt verbruikt: stof vergaren kan ook met borstel en blik, om maar één voorbeeld te noemen.

Tenslotte, als je merkt dat je vrouw het moeilijk krijgt of dat sommige loodzware taken haar niet liggen, steek dan een handje toe: vraag of je haar zus of een vriendin niet moet opbellen. Ze zal met plezier de telefoon brengen. Zorg wel dat ze even het nummer vormt. Telefoonnummers onthouden is niet onze sterkste kant. Dat is ook iets van die weinige dingen die vrouwen beter kunnen.

(een ander wetenschappelijk artikel van mijn hand over de man/vrouw-relatie vind je hier)

9 opmerkingen:

 1. amaai wat een opdracht ,en dat allemaal in goede banen leiden dan moet je als man wel sterke schouders hebben en uitblinken in organizatie.het is elke dag weer een uitputtingsslag he.
  grtz uit beringen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jij bent waarlijk de droom van iedere vrouw, muggenbeet!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Krsitien, aka die van ons, doet me voor geen geld van de wereld weg. Toch bedankt voor de toffe reactie. Aangenaam dat je eens iets post wat niet cynisch bedoeld is!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geachte,

  Sinds een 6 tal uur pas ik uw managementssysteem toe.

  Er onstaat hier enige weerstand tegen de ingevoerde veranderingen.

  Wat doe ik verkeerd?
  Is individueel advies mogelijk?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als ze goed bezig is, kan je haar best belonen (positieve beloning werkt het best). Bij mij werkte volgende beloning uitstekend: beloof ze 's nachts gerust te laten als ze goed haar best doet. Ze kuisen dan als bezeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijnheer,

  Ik wil u bij deze nog hartelijk danken voor de persoonlijke tip.

  Ze is de keuken aan het dweilen.

  Rust is mijn deel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik wil terug naar de postblog van mijn vrouw

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.