4 maart 2007

engerling


Voor wie dit beestje niet moest kennen: dit is de engerling van een meikever. Daarnet opgegraven op zo'n 40 à 50 cm diepte, samen met een broertje of een zusje. Dit vroeg om een nauwkeurige bestudering, waarna de engerling een nieuwe veilige plek onder de grond kreeg, ongrijpbaar voor de merels en de eksters die deze blinde 'griezel' een lekkernij vinden.

Men zegt dat zo'n engerling met zijn kaken venijnig hard kan bijten en dat je daarom best handschoenen draagt. Meer dan wat gekriebel heb ik alvast niet gevoeld. Misschien is het wel zo'n cowboyverhaal als de vagina dentata.

Ook dringen velen er op aan om engerlingen te verdelgen, maar zonder deze beestjes geen meikevers, net zoals er zonder rupsen ook geen vlinders zijn. Laat de natuur zijn gang maar gaan, zo'n kwaad richten ze nu ook weer niet aan.

12 opmerkingen:

 1. Oh nee?! En al dat kabaal dat ze maken in mijn grond. Ik slaap niet meer zonder pillen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb je ze al gevraagd om het wat kalmer aan te doen? Meestal doen ze wel wat je vraagt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toen ik klein was (in de jaren tachtig), werd dat inderdaad nog vaak verteld, dat je die vuil beesten moest verdelgen. Resultaat: de meikever bijna volledig uitgeroeid... Is ondertussen alweer drie of vier jaar geleden dat ik er nog één gezien heb.

  Soms is de mensheid gewoon een kwaadaardig virus met schoenen aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nooit eerder gezien...
  Thx

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vrees dat er iets fout loopt met je "meikevers-link". Ik kan me moeilijk voorstellen dat wat ik nu te zien krijgen jouw bedoeling is. Ieuww.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. bedankt xixarro voor de terechte tip, dat was niet de bedoeling. dat risico loop je nu eenmaal met externe links :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben er een keer door gebeten, deed idd pijn

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ben als kind gebeten weet ik nu nog kan je nagaan

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ben voor de tweede keer gebeten door een engerling. Pas nadat ik een engerling te lang in mijn hand vasthield. Voelt als een muggenbeet idd. Oppakken en weggooien heeft geen enkele keer een prik opgeleverd.denk dat ze te traag zijn.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.