26 mei 2016

bang

Eén van de dochters vertelde me dat ze van de tuin terug binnengekomen was omdat er een groot insect zat. Ik had er bang van, zei ze. Vreemd, want ze zijn hier toch al 't een en 't ander gewend. Wat later vond ik dat beest terug, knagend aan een vermolmde balk om met de cellulosevezels een nest te maken. Het is de hoornaar, onze grootste wesp. Een indrukwekkend beest, toch zo'n halve vinger groot. Nog positief nieuws: in de zwemvijver zwemmen zo'n 100 jonge goudwindes. Vorig jaar hadden we voor 't eerst nakomelingen, 4 stuks om precies te zijn. Maar nu hebben we een hele school. Als ze allemaal groot worden, moeten we ze toch weggeven want té veel vissen is niet goed voor het ecosysteem van de zwemvijver.

Vespa crabro
Niet volledig scherp maar 't geeft een indruk. 


5 opmerkingen:

  1. Toch een best wel indrukwekkend beest, vorige week ook één gezien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk die hoornaert!
    Mijn goudvissen in de vijver kweken ook lijk zot.
    Ik vond het al geen ramp dat de reiger eens passeerde.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Met mijn wespenallergie zou ik de hoornaar bepaald mijden.
    Ik kan me invoelen in de angst van je dochter.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb er dit jaar ook al enkele gezien. Meestal blijven ze uit de buurt en hebben ze enkel interesse in de bomen. Maar als ze rond me komen vliegen, ben ik er niet gerust in.

    Vorig najaar zat er ergens een nest in de buurt want ze kwamen massaal af op het gevallen fruit. Kinderen maar duidelijk gezegd dat ze ze met rust moesten laten en niet in de buurt mochten spelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hier zou ik toch ook een ietse pietsie bang van zijn....

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.