8 mei 2016

nieuwe boshoek

Gehakkelde aurelia in appelbloesem
De nieuwe boshoek is klaar. De voorbije dagen zocht ik in de eigen tuin en elders geschikte planten voor (matig) droge grond en halfschaduw en intussen zijn ze met de schup en de blote hand aangeplant. De strook waar eerder blote grond met mos en wegkwijnend gras was, is nu een kleurrijke border. Wie naar de achtertuin wandelt, krijgt deze border meteen in het vizier.

Zicht op zomereiken en prieeltje, rechts vooraan de mispel.
Welke planten heb ik toegepast? Is er iets dat in droge Kempische bosgrond en in de halfschaduw in leven blijft? Jawel, hier mijn lijstje:

Tellima, Heuchera, elfenbloem, Geranium phaeum, Lindera obtusiloba (heester), Viburnum 'Eskimo' (heester), Vinca minor (paarse variant), Magnolia 'Purple Star' (komt uit de volle zon gebied en dat had hij zichtbaar niet graag), Dicentra formosa, Italiaanse aronskelk (opgespitte knolletjes), Cimicifuga (donkere soort), Omphalodes verna, blauwe monnikskap, smeerwortel (S. uplandica), gekregen Campanula's (waarvoor dank), longkruid en gevlekte salomonszegel. De grond van het ruime plantgat werd telkens licht verbeterd met compost, de planten kregen voldoende 'startwater' en de ganse boshoek werd meteen gemulchd. Spontane zaailingen van vingerhoedskruid  en akeleien worden in de toekomst gekoesterd.


De nieuwe boshoek, juist aangeplant.
De vrouw des huizes heeft intussen gesteld dat het nu wel welletjes is en dat er geen gras meer mag worden afgenomen. Ik volg haar daarin  want ze heeft (deze keer) gelijk.2 opmerkingen:

  1. Altijd leerrijk zo'n plantenlijstjes. Naarmate ik hier langer meelees begin ik er steeds minder van te moeten gaan opzoeken om een idee te krijgen over welke plant het gaat. Ik hoop dat er hier ooit een dag komt waarop we ook kunnen zeggen dat het genoeg geweest is met het weghalen van gras.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vrouwen hebben toch altijd gelijk? In ieder geval volgens de drie hier in huis ...
    De boshoek ziet er goed uit, ben benieuwd hoe het er bij staat als alles bloeit. Het zicht op de zomereik mag er trouwens ook zijn!

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.