Zo af en toe belandt er in mijn mailbox een vraag of resem vragen van tuinwebsites, groenredacteurs of collega-tuinbloggers. Of ik zou willen antwoorden of mijn medewerking kan verlenen. In ruil wordt dan mijn naam of de blog vermeld en zij copy-pasten dan het uitgeschreven antwoord. Mijn ingebakken naïviteit zorgt ervoor dat ik bijna altijd wel tijd uittrek om iets fatsoenlijk te antwoorden, steeds denkende dat het ecologische gedachtengoed op niet genoeg plaatsen kan verschijnen. Hoe meer natuurrijke tuinen, hoe beter.
boomblauwtje
Voor een groot blog-artikel op onze website ben ik bezig met het verzamelen van ervaringen en meningen van tuinarchitecten en tuinbloggers. Zou jij wellicht antwoord willen geven op onderstaande vraag: Wat is jouw beste tip voor het inrichten van een tuin?
|
grote teunisbloem |
Wat antwoord je daarop? Er valt zoveel te vertellen. Ik dacht, laten we het deze keer eens benaderen vanuit de samenlevingsgedachte. De tuin met open grenzen. Dat leverde volgend tekstje op:
"Positieve commentaren over je tuin krijgen van mensen is enorm leuk, toch put ik de grootste voldoening uit de aanwezige diversiteit aan dieren, van kleine beestjes tot egels en grote vogels. Zij zijn voor mij hét signaal dat ik goed bezig ben, dat mijn tuin de natuur heeft verrijkt, dat ik een goede keuze van inrichting en planten heb gemaakt.
Daarom dat ik het belangrijk vind dat je bij de inrichting van je tuin ook denkt aan de dieren: zorg dat ze eten en drinken hebben, dat ze een bad kunnen nemen, dat ze nestgelegenheid hebben, dat er zonnige hoekjes zijn maar ook schaduwpartijen en -belangrijk- dat je alle giftige troep uit je tuin houdt. Ik kan lange tijd kijken naar een mooie bloem maar dezelfde bloem wordt nog zoveel mooier als er een hommeltje of een koninginnepage op zit.
Een tuin zie ik dus als een prachtig decor voor een ontspannend buitenleven voor de mens maar dus ook als luxe-gastenverblijf voor alle wezens rondom ons. Een tuin moet een van leven bruisend geheel zijn, geen steriele artsenpraktijk. Bij de ontwikkeling van mijn tuin had ik geen plan wel een idee: mijn-ideale-wereld in miniformaat. Het is een proces dat zijn tijd nodig heeft en waar wat jaren overheen gaan, heb dus wat geduld, maar geniet ervan."