17 oktober 2014

vlinder? niks vlinder.


Op eén van onze Monarda's (bergamot) vond ik deze kale, zwarte rups met oranje stippen. Toen ik het blaadje met rups in mijn hand legde om het beest wat beter te bestuderen, rolde de rups zich op als een drolletje. Na de foto's zette ik de rups neer op een intact bergamotblad en kon de zoektocht beginnen uit welk vlindereitje deze rups ontwikkeld was.

Bij de dagvlinders niets gevonden, bij de nachtvlinders evenmin en ook een Engelse online caterpillar-determinator leverde geen resultaat op. Maar de waardplant (bergamot) en de ingeving dat niet alle rupsen altijd vlinderrupsen zijn maar soms 'bastaardrupsen', bracht me bij de oplossing. Wat ik vond is de larve van de Tenthredo marginella, een soort bladwesp.

Blijkt dat een bastaardrups één paar poten mist tussen de buik- en borstpoten en een echte rups twee. Weer iets bijgeleerd. 

6 opmerkingen:

  1. Dit jaar had ik problemen met de salomonszegelbladwesp die uiteraard ook tot deTenthredinidae behoort.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En wij hebben ook weer iets bijgeleerd. Ik heb hier ook al 2 familieleden op bezoek gehad : Tenthredo koehleri en Tenthredo temula. Stuk voor stuk mooie wespjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank je Ludo,ik kwam deze bastaardrups ook tegen deze week op de wilde marjolein, maar heb niet de moeite genomen om op zoek te gaan wat het was.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vond hem op bergamot, jij op wilde marjolein en hij zit ook vaak op munt.... blijkbaar heeft de larve een grote voorkeur voor sterk aromatische planten.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Patrick Boucneau19 september, 2017 19:31

    He Ludo, dank zij jouw blog en de foto die ik via Google vond, wist ik meteen wat voor rups ik daarstraks op mijn basilicum vond! Ook al op een aromatische plant van dezelfde familie....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Tof Patrick, plezant om horen dat het allemaal dan toch ergens toe dient :)

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.