vlinder? niks vlinder.


Op eén van onze Monarda's (bergamot) vond ik deze kale, zwarte rups met oranje stippen. Toen ik het blaadje met rups in mijn hand legde om het beest wat beter te bestuderen, rolde de rups zich op als een drolletje. Na de foto's zette ik de rups neer op een intact bergamotblad en kon de zoektocht beginnen uit welk vlindereitje deze rups ontwikkeld was.

Bij de dagvlinders niets gevonden, bij de nachtvlinders evenmin en ook een Engelse online caterpillar-determinator leverde geen resultaat op. Maar de waardplant (bergamot) en de ingeving dat niet alle rupsen altijd vlinderrupsen zijn maar soms 'bastaardrupsen', bracht me bij de oplossing. Wat ik vond is de larve van de Tenthredo marginella, een soort bladwesp.

Blijkt dat een bastaardrups één paar poten mist tussen de buik- en borstpoten en een echte rups twee. Weer iets bijgeleerd. 

Reacties

Woelmuizenier zei…
Dit jaar had ik problemen met de salomonszegelbladwesp die uiteraard ook tot deTenthredinidae behoort.
Anoniem zei…
En wij hebben ook weer iets bijgeleerd. Ik heb hier ook al 2 familieleden op bezoek gehad : Tenthredo koehleri en Tenthredo temula. Stuk voor stuk mooie wespjes.
cin zei…
Dank je Ludo,ik kwam deze bastaardrups ook tegen deze week op de wilde marjolein, maar heb niet de moeite genomen om op zoek te gaan wat het was.
Muggenbeet zei…
Ik vond hem op bergamot, jij op wilde marjolein en hij zit ook vaak op munt.... blijkbaar heeft de larve een grote voorkeur voor sterk aromatische planten.
Patrick Boucneau zei…
He Ludo, dank zij jouw blog en de foto die ik via Google vond, wist ik meteen wat voor rups ik daarstraks op mijn basilicum vond! Ook al op een aromatische plant van dezelfde familie....
Muggenbeet zei…
Tof Patrick, plezant om horen dat het allemaal dan toch ergens toe dient :)