Pagina's

27 oktober 2014

mijn eerste roodborsttapuit



De wandeling met Vogelbescherming Vlaanderen aan het Schulensmeer heeft me 2 primeurs opgeleverd: een groep graspiepers en mijn allereerste roodborsttapuit. De graspiepers kwamen zo heel af en toe eens piepen boven het gras (echt waar) en de roodborsttapuit zat ver weg op een weidepaaltje maar dankzij de sterke kijker van de gids (Jan Ruymen) kon ik hem toch goed bewonderen. De dag was daarmee al geslaagd.


Eenden, ganzen en andere watervogels waren nergens te bespeuren. Aalscholvers wel. Ik vernam dat het aantal aan het afnemen is en dat deze vogels meer en meer terug richting de zee aan 't migreren zijn. Hoog in de lucht zweefden 4 buizerds, dacht ik, want de mensen met een fatsoenlijke verrekijker corrigeerden: 3 buizerds en één sperwer. Met mijn speelgoedverrekijkertje, waarvan de scherpstelling bovendien kapot is, kon ik geen verschil zien. Ook de koperwieken die voorbij flitsten konden enkel door de aanwezige kenners gedetermineerd worden. Hoe dat ze het doen, ik weet het niet.


De gids vertelde dat de beheerders van het gebied, Natuurpunt in samenwerking met landbouwers, ook wel eens hulp krijgen van jeugdverenigingen die de mouw opstropen. Het is de bedoeling om het gebied een heel open karakter te geven. Heel wat wilgenstruwelen en populieren moeten nog weggehaald worden. Bessendragende soorten zoals de meidoorn worden wel gekoesterd. Het viel ons op dat alle struiken enorm veel vruchten dragen. 2014 is dan ook een mastjaar, iets wat we in de eigen tuin ook vaststellen: veel kastanjes, beukennootjes en sierappeltjes.  Zo'n mastjaar is een zegen voor de vogels die dan eten in overvloed hebben.


Op het moment van de wandeling waren het, aldus de gids, vooral de vinken die naar het zuiden aan 't trekken waren. Hij bevestigde ook wat ik eerder ergens las, dat ook de roodborstjes naar 't zuiden opschuiven. Het roodborstje dat je in de zomer ziet, is niet dezelfde dan diegene die je in de winter aan je voedertafel ziet. Bij de wandeling terug naar de kerk van Schulen kregen we op de nok van een dak nog een zwarte roodstaart te zien. Ook een prachtig vogeltje, eentje dat we goed kennen van Wlen.


Zo meegaan met mensen die weten waarover ze praten is altijd interessant. 't Is iets dat ik in de toekomst nog wel eens ga doen. Alleen is de aanschaf van een goede verrekijker dan toch wel nodig want met het blote oog mis je klaarblijkelijk veel. Aan zwarte stippen heb je niet veel.

(Alle foto's werden genomen aan het Schulensbroek)


8 opmerkingen:

  1. Je verrekijker mag dan niet geweldig zijn, ik verbaas me altijd weer over de kwaliteit van de opnames met de Sony dsc rx 100 - want ik neem aan die je deze mee had...
    De twee opvolgende modellen II en III, vanwege de kantelbare schermpjes, staan op mijn verlanglijst te wachten, tot ze betaalbaar zijn geworden ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze foto's zijn inderdaad met de Sony gemaakt. Enorm veel mogelijkheden en, belangrijk voor een compact, ook manueel scherp te stellen. De sensoren van Sony-toestellen zijn heel erg goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vandaag heb ik iets bijgeleerd, zie: dat het roodborstje dat je in de zomer ziet, niet hetzelfde is dan hetgeen je in de winter aantreft. Ik ging er steeds vanuit dat roodborstjes geen trekvogels waren.

    Die laatste foto: zeer sfeervol!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Die laatste foto vind ik ook erg mooi. De roodborsttapuit heb ik zelf ook alleen mogen ontwaren tijdens een wandeling met Natuurpunt. En de zwarte roodstaart, dat noemden ze in mijn geboortestreek een schouwveger. Een prachtig vogeltje.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bedankt voor de mooie foto's en dit zeer leuke overzicht van de wandeling!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. graag gedaan Jan, was zeker de moeite. Er is uiteraard veel meer gezegd dan ik geschreven heb. Wel een beetje weinig volk, mocht wat meer zijn.

      Verwijderen
  6. Mooie foto's van een ongetwijfeld leerrijke en ontspannende wandeling. Het is inderdaad een wereld van verschil om kennis te vergaren in 't veld en met specialisten. Zo heb ik bvb veel opgestoken tijdens de poelcursus en voordracht van regionaal landschap dijleland met Rollin Verlinde als lesgever.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.