22 oktober 2014

Ginkgo biloba


De Japanse notenboom, beter gekend onder zijn wetenschappelijke naam Ginkgo biloba, is hier een van de mooiste herfstverkleurende bomen. Deze naaldverliezende conifeer verkleurt nog feller geel dan nu het geval is. Het bladgroen zie je deze dagen wegtrekken. Eenmaal volledig goudgeel vallen de bladeren zeer snel af, bij iets of wat wind heb je dan een kale boom. Maar de diep gegroefde stam mag zeker ook gezien worden. Onze Ginkgo staat kort bij de brievenbus waardoor hij ook 's avonds, als hij beschenen wordt door de straatlamp vlakbij, een onmiskenbare blikvanger in de voortuin is.

Toen op 6 augustus 1945 Hiroshima van de kaart werd geveegd door een atoombom bleken enkele Ginkgo's tot de weinige overlevers te behoren. Zij kregen op het internet een eigen webpage.

(zie ook: Ginkgo by night)


2 opmerkingen:

  1. Een prachtige boom, de Ginkgo. Heb ook overwogen om er ééntje te planten, maar hij heeft het onderspit gedolven tov een Magnolia.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De ginkgo beschouw ik als één van de meest bijzondere en ook nog eens mooie bomen. Sommige gemeenten in Nederland hebben ze langs straten aangeplant. Prachtig gezicht, vooral nu in de herfst.
    Je hebt een heel mooi exemplaar staan!

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.