19 oktober 2012

't begint er op te trekken

De tuin laat ik momenteel stilletjes voor wat het is. Behalve nog een flinke hakselbeurt ligt er geen werk meer op me te wachten. Deze week ligt de focus volledig op de inkom van ons huis. De klinkers werden eerder al opgebroken en de nieuwe chappelaag kreeg ik er gisteren in gestreken. Dat gaf volgend proper beeld:

de nieuwe chappe, foto van gisteren.

Vandaag was dan het moment gekomen om te beginnen vloeren met de antieke cementtegels. Tegellijm en voegpasta blijven op stal. De vloertegels worden gelegd zoals het vroeger gebeurde, in de mortel en nadien ingewassen met cementpap. Rond de middag had ik zo'n 2 rijen liggen. Niet denderend veel maar 't is dan ook precisiewerk: met een rubberen hamer worden de tegels naar de koord geklopt. Komt daar nog bij dat die oude tegels niet allemaal even groot zijn. 

de aanzet is gemaakt

Omstreeks haf drie ben ik ermee gestopt want dat kruipt serieus in de knieën en mijn nek. Morgen komt er nog een dag en dan doe ik rustig verder. 7 rijen van de 9 liggen er al en 't begint er op te trekken. Subiet moet ik nog een veertigtal tegels proper maken en dan kom ik wel toe voor de 2 resterende rijen en de smalle stroken naast de muren (waar nu de profielen liggen).

iets helemaal anders dan grijze betonklinkers.

Het inwassen en de aansluiting maken met het pad zal voor maandag zijn. Ondertussen heb ik op 't internet nog een vracht kasseien gekocht, voor een nieuwe klus. Hierover later meer.

Wat ik nog rap wil zeggen: ik heb de voorbije dagen nog een en 't ander aangeplant waaronder 2 vuurdoorns en 2 appelbomen, de Ingrid Marie en de Elstar. Ik heb deze week ook de Primo appel voor 't eerst geproefd: amai, wat een sappige appel en wat een schoon rode kleur! Maar verdikke, ik vind nergens op 't internet een adres of kweker die een 'Primo appelboom' aan mij kan verkopen. Dat zou nog eens een aanwinst zijn. Iemand deze boom al ergens tegengekomen?

6 opmerkingen:

 1. Als je de Malus d. 'Campanilo' ® Primo bedoelt, dan verkopen ze die bij kwekerij Lemmens (Genevenne 74 te Deurne). Een ander verkooppunt in ons land is me onbekend.

  Wat je tegels betreft: mooi gelegd en zeer apart. Niet meteen mijn stijl, maar wel verrassend anders. Differenzierung muss sein, nietwaar? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In Deurne, dat is amper 5 kilometer hier vandaan?! Morgen eens gaan piepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kijk 's aan, die mannen hebben zelfs een site. En daar staat hij alvast op de fruitbomenlijst:

  http://users.skynet.be/fa378851/fruitbomen.htm

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Knap werk.Ik heb ooit iemand geholpen die een oude vloer terug plaatste, is inderdaad een monnikenwerk. Zelf zou ik het niet kunnen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ben je niet bang dat die cementtegels van de vorst zullen te lijden hebben Ludo? Ik dacht eerlijk gezegd dat cementtegels binnentegels zijn, maar ik ben natuurlijk niet 'van de stiel' :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Bart: het vloertje ligt onder een dak, de ruimte net voor de deur is nl. overdekt door een klein schuin dak. Maar in principe moet ook buiten kunnen maar dan is 't een kwestie van heel goed de voegen dicht te krijgen. Verkleuren gaan de tegels wel doen onder invloed van de zon. Met de overschot ga ik een vloertje (m²) op proef maken buiten en zien wat het geeft, volgens de producenten (cementtegels worden weer volop gemaakt) moet het kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.