12 oktober 2012

bloemen en grassen

(pro memorie) de metselwerken zijn hier net begonnen

De werf werd gisteren volledig opgeruimd en de aanplantingen rondom de veldkapel zijn achter de rug. Daarmee is de eerste grote klus voor mijn loopbaanonderbreking tot een goed einde gebracht. De mensen die al eens kwamen kijken lijken het allemaal mooi te vinden, beter dan ze verwacht hadden. Als de bloemen en de grassen nu nog willen aanslaan dan heeft onze natuurvriendelijke tuin er een interessant hoekje bij. Daar is het tenslotte ook om te doen: meer natuur en meer tuinplezier. Zo ziet het voormalig trampoline-pleintje er nu uit:

globaal beeld vanuit het Oosten

Zoals je ziet heb ik met de resterende natuurkasseien naast het pad dat ik eerder aanlegde, nog een laag en een hoger keermuurtje gemetst. Hiermee werd wat niveauverschil opgevangen (laag muurtje) of bewust hoogteverschil gecreëerd (hoger muurtje). De plantenkeuze gebeurde bij de kwekers zelf, zonder plan en zonder uitgekiend lijstje. Als ik iets zag staan dat ik kon gebruiken, kocht ik het. Zelfs het aantal planten gebeurde op gevoel. De tuinliefhebbers onder jullie zullen dat wel herkennen, hoe meer dat je ermee bezig bent hoe vanzelfsprekender dat zo'n nieuwe aanleg verloopt.

detail van het hoger keermuurtje met Asters, Liatris en korenbloem.

Omdat de foto slechts ten dele duidelijk maakt welke planten ik koos, geef ik hier - voor de plantenliefhebbers en FB-vrienden - een overzicht:

Tussen de afboording en het hoge keermuurtje: Clematis recta 'Purpurea', Heliantus 'Lemon Queen', grote klis (stond er al), klein hoefblad (zaailingen van mijn vader), Echinacea p. 'The King', Astilboides tabularis en -verstopt onder de grond- blauwe druifjes.

Voor de veldkapel: Echinacea purpurea (paarse en witte), een halfstam eetappel (Malus domestica Ingrid Marie), Liatris spicata 'Kobold', korenbloem, Aster pringlei 'Monte Casino', Veronicastrum, de laag blijvende Persicaria amplexicaulis 'Inverleith', vlinderstruik  B. d. 'Empire Blue', Cephalaria gigantea, de kogel- en kruisdistel, Helenium 'Moerheim Beauty', Campanula lactiflora 'Loddon Anna', Rudbeckia fulgida 'Goldsturm', roze Salvia en rode valeriaan (Centranthus ruber). Ik strooide er ook wat zaad van de kaardenbol tussen.

Rondom de kapel plantte ik voornamelijk enkele variëteiten van de siergrassen Miscanthus en Panicum virgatum (Rehbraun en Squaw). Aan de rand zette ik Brunnera macrophylla, laagblijvende Campanula's, muurleeuwebek, herfstanemonen, tongvaren, Geranium en Hosta. Het volledig pleintje kreeg bolletjes van kleine blauwe hyacinten ingepoot. Tegen mijn bouwwerk heb ik een wilde wingerd geleid, met name de zelfhechtende Parthenocissus tricuspidata. Ik verplantte ook nog een Cornus kousa 'China Girl' om hem naast de veldkapel een nieuwe plek te geven.

zicht vanaf het pingpong-pleintje (noordelijk)

Al deze grassen en bloemen zijn courant te verkrijgen. Iet of wat kweker of plantencentrum heeft deze soorten in voorraad. De Clematis recta kocht ik evenwel op de jaarlijkse plantendag in Bokrijk. Ze hebben allemaal hun deugdelijkheid bewezen en zijn helemaal niet duur. Succes verzekerd.


7 opmerkingen:

 1. Het is een plaatje geworden!
  Al een beslissing genomen over de "heilige" die er zal huizen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. neen, er komen heel wat suggesties binnen, ook via facebook. Velen vinden evenwel dat in een veldkapelletje een mariake thuishoort. Dat dat ook het mooiste is. Een wit beeld met blauw kleedje. Ik kijk intussen goed rond.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Knap werk Ludo. Het verbaasd me met welk gemak je dat toch allemaal realiseert. Al zal meer tijd er ook wel voor iets tussenzitten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kon eerder wel met bewondering de voltooide kapel bekijken; maar nog niet reageren. Ik vind hem schitterend!
  Ik ben heel benieuwd, wat je uiteindelijk voor Heilige gaat kiezen. Maria zou ook mooi zijn. Haar Eeuwig Durende Bijstand zal altijd van pas komen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. dat is nog eens een echt origineel tuinornament!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig, een echte 'veld' kapel, wat zal dat mooi zijn volgende zomer.
  Ik vind Maria wel een goede keus, maar mijn eigen favoriet is Franciscus van Assisi, ook een man van het open veld ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Daar past eigenlijk maar één Heilige in hé: Sint-Ludovicus :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.