21 oktober 2012

op heiligenprospectie


Scherpenheuvel. Bedevaartsoord hier vlakbij. Ooit een vestingstad in de vorm van een zevenhoek. In de buurt van de Mariahal en de kruisweg is de gracht ervan nog te zien. Een pas opgepoetste Mariabasiliek, een keidiepe waterput en marktkraampjes waar ze de beroemde pepernoten verkopen, al lees ik dat deze lokale lekkernij flink op zijn retour is. In twee winkels zou men heiligenbeelden verkopen. Daar moet ik zijn. 

Zoals je weet zoek ik een permanente bewoner voor mijn veldkapel. Een manneke of een vrouwke, maakt niet uit. Maar 't moet iets schoon zijn. Iets dat opvalt  maar ook geen hordes bedevaarders in beweging zet. Stijlvol, een moderne toets mag. 

Deze middag bezocht ik beide winkels. Mijn marktverkenning leert me dat het aantal verkrijgbare heiligen eerder beperkt is: uiteraard veel Mariabeelden (al dan niet lichtgevend en de keuze uit de Lourdesversie en de Fatimaversie), Jezus himself, verrassend veel Sint Franciscussen, de patrones van de vrouwen en de herderinnen St. Geneviève is er ook, Sint Hubertus, beelden van Bernadette uit Lourdes, zelfs de ganse tafel van het laatste avondmaal (opstelling zoals op het schilderij van Leonardo da Vinci) wordt verkocht. Behalve die van Maria zijn de beelden eerder aan de kleine kant.


De mooiste postuurtjes zijn de wit-blauwe Maria's. Soms is ze vroom aan het bidden, soms heeft ze de armen uitnodigend gespreid. De prijzen vallen mee. Voor 40 à 50 euro heb je een beeld dat mag gezien worden. Voor de echt porseleinen moet je dieper in je buidel  tasten maar deze zijn te schoon om buiten in de hof te zetten. Ze zouden me verplichten om een alarminstallatie te installeren en dat gaat me toch wat ver. 

Op dit moment zit ik nog zonder beeld. Ik heb nog niets gekocht. Ik blijf rondkijken en ooit vind ik wel hét beeld dat ik zoek. Wie weet - zeg nooit nooit- komt het origineel uit Lourdes hier nog aan gedreven want  het water van de Gave de Pau staat daar momenteel zo hoog dat hotels worden ontruimd, pelgrims wegvluchten en de commercie aan de Grot van Massabielle letterlijk weggespoeld wordt. Als God een beetje wil meewerken en niet weet wat hij mij voor mijn nakende verjaardag zou kunnen cadeau doen.... laat de regen dan nog maar wat vallen mijn vriend!

3 opmerkingen:

 1. - De beschermheilige van Tessenderlo?
  - De beschermheilige van de leraars?
  - Sint-Antonius-met-zijn-varken? Gewoon omdat hij een varken heeft - hoeveel beelden zijn er nu eenmaal met een varken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. neem zeker af en toe ook een kijkje in de kringwinkel, veel kans dat je daar een schoon postuurke voor geen geld op de kop kunt tikken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijke plek, lijkt me zo'n beeldenwinkel. Zou je hier in het Noorden lang naar moeten zoeken...
  Wat zou het dan toch gaan worden daar bij jou in het nisje?

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.