26 oktober 2012

meer bloempjes op de parkeerplaats

De inkomhal is klaar. De cementtegels werden met een papje ingewassen en met droge cement schoon gewreven. De klinkers sloot ik mooi aan op dit nieuwe vloertje. Momenteel zoek ik nog een bijpassende lamp. Er hangt al wel iets tegen de muur maar de gloeilamp die erin zit, is al zeker 2 jaar kapot. Het kunnen er ook 3 of 4 zijn. Gelukkig zijn er de straatlampen die fel genoeg schijnen om bezoekers van beenbreuken en verstuikingen te sparen.

het eindresultaat 

Tussendoor heb ik ook nog het pad naar onze blauwe voordeur een beperkte remake gegeven. Er werd een vierkant van 90 cm op 90 cm uitgebroken en weer opgevuld met kleiklinkers, dezelfden die ook bij het metsen van de veldkapel gebruikt werden. Op de foto hieronder zijn ze juist ingekeerd met witte zand en is het contrast niet erg duidelijk. Met de regen van zonet is alles proper gedratst en komt het rode en het paarsbruine van de stenen mooi tot uiting. 

een m² ontsaaiing, zo geflikt.

Gisteren opende ik voor de verandering nog een nieuwe werf: de parkeerplaats. Het leverde me de opmerking op dat ik in mijn leven nog nooit zo hard heb gewerkt als tijdens mijn huidige loopbaanonderbreking. Dit klopt niet. De 10 jaren op de bouw waren veel zwaarder, soms onmenselijk zwaar op fysiek vlak. Maar toen was ik nog jong en functioneerden alle spieren en gewrichten nog als gesmeerd. Een jong veulentje was er niks tegen.

Ook op de parking werd een strook betonklinkers opgebroken om de ruimte te verfraaien. Het is vooral de bedoeling om bloemen en grassen (uit de categorie 'onkruid') een kans te geven zich er te nestelen en het grijze pleintje kleur te geven en dus op te vrolijken. Minder steriliteit, meer natuur! 

echte straatkasseien, afkomstig van een boerderij in Geel (Larum)

Het open vak wordt opgevuld met echte straatkasseien. Het is de eerste maal dat ik met zo'n stukken rots werk. Ze hebben maar 1 mooie, gladde kant. Deze moet aan de bovenkant komen. Omdat ze allemaal in grootte en lengte verschillen worden ze 1 voor 1 in een bed van magere chappe gelegd. Eerst een gepast kuiltje graven, de kassei erin gooien en vervolgens wat aan hameren. 

Het voorbereidend werk viel behoorlijk tegen omdat zo'n straatkasseien veel langer (of hoger) zijn dan die betonnen klinkertjes. Hierdoor moest ik de bestaande, uitgeharde chappelaag uitbreken, zelfs de bruine tuingrond daaronder moest nog werden uitgediept. Als ik vandaag had kunnen voortwerken was het wel klaar geweest maar de felle en koude regen heeft me doen beslissen om binnen te blijven. Een loopbaanonderbreking mag nu ook weer niet leiden tot zelfkastijding. 

5 opmerkingen:

 1. vraagske Ludo, waar heb je dat straatleggen geleerd? 't ziet er topprofessioneel uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb hier ook nog 100m² kassei liggen, en ben serieus aan't twijfelen om daar zelf een oprit mee aan te leggen. Hoe dik leg jij die magere chappe onder die kasseien? En klop je die dan vast met een houten hamer of zo?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @hilda: het is de 1x dat ik dit doe maar heb wel 10 jaar in de bouw gezeten en mijn vader was een kleine aannemer. Heb hem veel zien vloeren. Kasseileggen is een beetje 't zelfde.

  @supermasj: ondergrond is belangrijk. Hier was al 20 jaar een parking en is de ondergrond stabiel. Heb de uitgebroken chappe en zand hergebruikt. Cement toevoegen alnaargelang stabiliteit. Met ijzeren hamer (zie foto) klopte ik hem op niveau.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel knap gedaan! De creativiteit viert hoogtij ten huize Muggenbeet, zoveel is zeker.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. zeer leuk en vrolijk resultaat ...
  nu nog een passende 'fleurige' vloermat ;-)

  groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.