8 oktober 2011

het bloempottenverblijf

Bijenhotels en insectentorens zijn ondertussen zodanig ingeburgerd in de ecologische tuinen dat de beestjes in kwestie depri worden van het déjà vu-gevoel. Tijd om af te wijken van het voorgeschrevene en eens met iets anders uit de hoek te komen. Moeilijk moet dat allemaal niet zijn en duur al helemaal niet: met een overschot  bloempotten, stro, wat ijzeren draad en stukjes bamboestengels bouw je zo een bloempottenverblijf. Als je hiervoor wat kleurrijke potten uitkiest -geverfd door de kinderen bijvoorbeeld- krijg je er een mooie blikvanger bij.

detailfoto van versierde bloempot

Je pakt alleen bloempotten waarvan de bodem voorzien is van een gat. Door dit gat worden de 2 ijzeren draden gestoken: eentje waarmee de pot omhoog gehouden wordt door de pot net erboven en eentje om de pot net eronder in de lucht te houden. De bovenste draad bevestig je aan een stevige tak, de onderste draad leid je naar de grond waar een grote steen het geheel verankert. Aan de 2 uiteinden van de op maat geknipte ijzeren draden bevestig je een stukje bamboestengel (of ander hout of een nagel) zoals op het plannetje uitgetekend:

instructieplan

Je kan het bloempottenverblijf zo lang maken als je zelf wilt. Eens opgehangen heb ik de ijzeren draad wat gecamoufleerd met natuurtouw (van koren- of hennepvezels). In de potten steek je vervolgens proppen droog hooi. Ik gebruik hiervoor aangekocht gedroogd alpengras omdat mijn kinderen hun konijnen ermee voederen en het dus voorradig is.  Lieveheersbeestjes en oorwormen weten het verblijf zeer snel te vinden. Verschiet niet als in de lente sommige vogels het hooi komen stelen om er hun nest mee te maken. 

het eindresultaat als blikvanger

Zo'n bloempottenverblijf is eens wat anders.  Zo'n kleurrijk verticaal element in de tuin is best wel mooi en -wat meegenomen is- overtollige bloempotten krijgen een nieuw leven ingeblazen. Het vergt wel wat handigheid. Pas op met de ijzeren draad, de uiteinden zijn scherper dan je denkt. Voor ietwat oudere kinderen is de bouw van zo'n bloempottenverblijf ook een prima oefening in driedimensionaal denken. Voor volwassenen eigenlijk ook, zelf heb ik ook meermaals in mijn haren gekrabd.

De bouw verloopt het gemakkelijkste als je met de bovenste pot start. Hang deze op een maak de 'ketting' steeds langer door er telkens een pot bij aan te bevestigen. Lukt het echt niet, kan je de bovenste draad altijd gebruiken om jezelf op te hangen. Na verloop van tijd transformeer je in een insectenbuffet van de bovenste plank. Voor de beestjes moet je iets over hebben.

3 opmerkingen:

  1. zeer leuk zo'n ketting! En nu de herfst echt zijn intrede deed ...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 't Is eens iets anders dan 'Koken met Jezus', maar een initiatief dat ik nog zou durven naäpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goede uitleg, dank je, ik ga er eentje maken.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.