weidebeekjuffer


De weidebeekjuffer of de gebandeerde beekjuffer vind ik de mooiste juffer die in Vlaanderen voorkomt. Vooral het mannetje met zijn blauwgroen lijf en zijn donkerblauw gevlekte vleugels is een prachtverschijning. Omdat ik voor het geluk geboren ben, kon ik deze middag voor de tweede maal in mijn leven zo'n mannetje zien fladderen en rusten rond onze zwemvijver.

Je moet weten dat ik nog steeds foto's neem met een canon powershot, een compact toestelletje met beperkte zoommogelijkheden. Dat betekent concreet dat ik voor een scherpe insectenfoto het beest moet proberen te benaderen tot ongeveer een meter afstand. De weidebeekjuffer is op dat vlak een lastige klant: erg beweeglijk en mensenschuw. Net voordat je klaarstaat om het knopje in te drukken, vliegt de juffer op en zoekt hij een nieuw plekje in de zon aan de overkant van de vijver. En zo word je wel een tijdje voor de zot gehouden. Dan is het een kwestie om vanuit de struiken toe te slaan...

Reacties

En of dat je een gelukzak bent ;)
Menck zei…
De foto is prima gelukt. Zelfs voor mijn reflex met telelens blijft een waterjuffer een lastige klant. Die diertjes zitten nauwelijks stil. Gelukkig zwermen er dezer dagen bijzonder veel om en bij de vijver.
Sommige juffertjes laten zich gewillig fotograferen...
Muggenbeet zei…
@deftigedamenel: als je genoeg geld op tafel legt wel.