17 juni 2009

weidebeekjuffer


De weidebeekjuffer of de gebandeerde beekjuffer vind ik de mooiste juffer die in Vlaanderen voorkomt. Vooral het mannetje met zijn blauwgroen lijf en zijn donkerblauw gevlekte vleugels is een prachtverschijning. Omdat ik voor het geluk geboren ben, kon ik deze middag voor de tweede maal in mijn leven zo'n mannetje zien fladderen en rusten rond onze zwemvijver.

Je moet weten dat ik nog steeds foto's neem met een canon powershot, een compact toestelletje met beperkte zoommogelijkheden. Dat betekent concreet dat ik voor een scherpe insectenfoto het beest moet proberen te benaderen tot ongeveer een meter afstand. De weidebeekjuffer is op dat vlak een lastige klant: erg beweeglijk en mensenschuw. Net voordat je klaarstaat om het knopje in te drukken, vliegt de juffer op en zoekt hij een nieuw plekje in de zon aan de overkant van de vijver. En zo word je wel een tijdje voor de zot gehouden. Dan is het een kwestie om vanuit de struiken toe te slaan...

4 opmerkingen:

  1. De foto is prima gelukt. Zelfs voor mijn reflex met telelens blijft een waterjuffer een lastige klant. Die diertjes zitten nauwelijks stil. Gelukkig zwermen er dezer dagen bijzonder veel om en bij de vijver.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sommige juffertjes laten zich gewillig fotograferen...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @deftigedamenel: als je genoeg geld op tafel legt wel.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.