28 juni 2009

Stoclet House op Werelderfgoedlijst

foto: Unesco

Het Werelderfgoedcomité van de Unesco, dat van 22 tot 30 juni samenzit in Sevilla, heeft gisteren tijdens de 33ste Sessie besloten het Brusselse Stocletpaleis op de Werelderfgoedlijst te zetten. Daarmee bezit dit opmerkelijk gebouw van de zogenaamde Weense Secession dezelfde status als de gebouwen van Gaudi in Barcelona en de Acropolis in Athene. Eerder werden ook al de herenhuizen van Victor Horta opgenomen in de Werelderfgoedlijst.

Het Stocletpaleis werd tussen 1905 en 1911 gebouwd in opdracht van zakenman Adolphe Stoclet, naar een ontwerp van de Weense architect Josef Hoffmann. Het is een zogenaamd Gesamtkunstwerk: architectuur, meubilair, decoratie en de omliggende tuin vormen een onlosmakelijk geheel.

Het Stocletpaleis, foto: Unesco

De meubels en decoratieve elementen werden vervaardigd door de Wiener Werkstätte, ateliers opgericht door Hoffmann. Het gaat om ontwerpen van de architect zelf of van befaamde Weense artiesten als Karl Otto Czeschka, Koloman Moser, Edouard Wimmer en Gustav Klimt.

Als grote liefhebber van de Jugendstil ben ik uiteraard heel blij met deze erkenning voor het Stocletpaleis. Mijn grootste wens is nu dat het gebouw eindelijk opengesteld zal worden voor het publiek. Schone dingen moeten gedeeld worden.

2 opmerkingen:

  1. Ja, dàt zou ik ook wel willen - al jàren hoop ik om dit eens ècht te zien - helaas verplicht de plaats de op Werelderfgoedlijst de erfgenamen tot niets...

    Goede blog is dit, dank.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Volmondig mee eens. Ben er als student ooit (40 jaar geleden!) eens binnen geraakt dankzij prof. Schitterend gebouw, prachtig interieur.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.