14 juni 2009

de hongerigen spijzen

Volgens het weekblad Der Spiegel heeft het vaticaan in 2008 zo'n 9 miljoen euro verlies geboekt. Hoe kan je nu met bidden en met andere mensen dienen 'verlies boeken', vraagt u met mij af.

Het verlies werd volgens het weekblad veroorzaakt door "de dalende waarde van het katholieke vastgoed in de VS en van de beleggingen in de bank Goldman Sachs". Ook "de hogere beveiligingskosten van de paus en dalende inkomsten veroorzaken het tekort", stelt Der Spiegel.

Ik heb jezus niet persoonlijk gekend, daarvoor ben ik te laat geboren, maar ik geloof nooit dat hij in levende lijve dat stelletje kwakzalvers uit Rome zou erkennen als leden van zijn club. Hij zou ze als voorzitter stante pede uit zijn vereniging kieperen. Zijn maat 45 (noot: jezus had maat 45 voor zijn sandalen maar maat 44 voor zijn adidas-over-het-water-loopschoenen) ferm onder hun kont!

Rome ziet dat natuurlijk anders. De hongerigen moeten gespijsd worden en de hongerigen dat zijn vooral de paus zelf, zijn kardinalen en andere bankiers. Hoog tijd om in te grijpen, moeten ze gedacht hebben. Verlies moet omgezet worden in winst en de paus zette zich achter zijn schrijftafel en tussen het online-pokeren door, brouwde hij een nieuwe encycliek.

Deze nieuwe encycliek , "Caritas in Veritate" (Liefde in Waarheid, hoe verzinnen ze het?), zou volgens het Vaticaan door de paus op 29 juni ondertekend worden en gepubliceerd worden in de eerste dagen van juli. "De recente financiële en economische crisis heeft duidelijk gemaakt dat sommige financiële en economische modellen die de jongste jaren dominant waren moeten herdacht worden", zei de paus. Als het spaarboekje leegloopt, moet er natuurlijk "herdacht worden".

Ik vind ook dat er dringend herdacht moet worden en eens héél grondig aan de boom moet geschud worden: de huidige roomse kerk heeft niets met christus en zijn waarden te maken maar is een gevaarlijke, wereldvreemde sekte geworden. De paus en zijn gevolg zijn géén plaatsvervangers, noch van 'god' noch van 'jezus', het zijn prententieuze, omhooggevallen schertsfiguren die gedoogd kunnen worden in Aalst of Binche maar voor de rest van schaamte beter onder een steen kruipen.

Nog volgens Der Spiegel bedraagt het totaal vermogen van Benedictus en C° 1,4 miljard euro. Daar kan je al wat brood en vissen mee kopen. Of ziektes mee bestrijden. Of daklozen een thuis geven. Jammer genoeg zullen mijn voorstellen niet stroken met het hedendaagse geloof. Idealisme is een heeeel slechte belegging.

2 opmerkingen:

  1. Historisch gezien is het niet de eerste keer dat de katholieke kerk zijn financiële behoeften wil veilig(er) stellen. Maar het maakt mij, ook nu, niet vrolijk.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.