27 september 2008

wie we daar hebben!

dan toch, een distelvlinder.

Al drie jaar lang hou ik de vlinders in de gaten die in mijn tuin wat eten en drinken komen zoeken. Sinds vorig jaar meld ik mijn waarnemingen ook aan Natuurpunt. En voor 't eerst, vandaag, zie ik een distelvlinder (vanessa cardui). Die beestjes komen van Afrika en tegen de winter vliegen ze terug. Men denkt dat heel wat van die vlinders onderweg omkomen en bevriezen. De vlinder die bij mij op de asters zat mag van geluk spreken dat hij nu nog leeft. De ganse onderkant van de vleugels is weg. Hij is serieus toegetakeld. Misschien wel van de snavel van een vogel die een lekkere hap voor ogen had. En toch fladdert hij vrolijk rond. Respect.

5 opmerkingen:

  1. Ik zal er waarschijnlijk niet zo attent op zijn, maar de vlinders negeren precies dit jaar onze tuin.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoe slaag jij er toch telkens weer in om die beestje op de gevoelige plaat vast te leggen? Loop jij misschien constant met dat fototoestel in je tuin? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ee hele opgave om je waarnemingen aan Natuurpunt door te geven. Ik zou het ook graag doen maar ben waarschijnlijk niet zo punctueel als jij.
    Dat hij moge overleven en voor nageslacht zorgen.
    Die asters met die mooie gele hartjes, ze zijn zo sterk!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @evelien: ik zag de vlinder zitten, ging het toestel halen en net als ik wilde afdrukken.... "vervang batterij!". Batterij opgeladen en een uurtje later op goed geluk terug de tuin in en jawel, hij zat er nog.
    @chelone: deze astertjes zijn ijzersterk, zooo sterk dat ze de andere vaste planten verdringen. Dus regelmatig kiezen wie er plaats moet ruimen. Maar de insecten zijn er zot van en ze zijn mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben al blij dat ik weet dat het een vlinder is...

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.