De ganse kroost in de kruidentuin.
Als je dan toch Sas 3 gaat bewonderen dan kan je er even goed Postel bijnemen. En dat deden we ook. Een zee van mensen daar. Ongelofelijk druk. De afspanning vlakbij de abdij zat eivol. De ijs- en fritkramen deden gouden zaken. Geen plaatsje meer vrij op de grote parking. Alleen rust binnen de muren van de norbertijnenabdij zelf.
De abdij zou haar oorsprong vinden "voor 1138" toen de priorij Postel werd gesticht door de abdij van Floreffe. In 1618 werd de priorij een zelfstandige abdij. Er worden tiendenschuren gebouwd, rond de abdij wordt een ringmuur gemetseld en ook een brouwerij wordt uit de grond gestampt. In 1797 worden de kloosterlingen verdreven (Franse revolutie). In 1847 nemen de kloosterlingen terug hun intrek in de abdij.
de norbertijnenabdij van Postel
De abdij van Postel bevindt zich temidden uitgestrekte groene ruimtes zoals ook de norbertijenabdij van Averbode dat doet. Die paters hadden wel smaak qua ruimtelijke inplanting. Ook van kaas en bier hadden ze wel... kaas gegeten. Wie kent er de abdijkaas en het abdijbier van Postel nu niet? Maar vergis u niet: in tegenstelling tot de kaas wordt het bier al lang niet meer op de abdij gebrouwen. Het is momenteel brouwerij De Smedt uit Opwijk die het ganse gamma postelbieren voor haar rekening neemt.
Ook met kruiden zijn de paters nog bezig. Een bezoekje aan hun kruidentuin is wel een ommetje waard. Ik zag er bvb. een vruchtendragende wolfskers (erg giftig), prachtige artisjokken (moet ik ook eens proberen) en heel veel absintalsem. De paters zijn gespecialiseerd in allerhande crèmes (o.m. tegen aambeien en cellulitis), tincturen en ginseng. Ook siropen, olieën en thee's worden er op milieuvriendelijke wijze gefrabriceerd.
"Als je als jonge man al eens aan kloosterling-worden - hetzij als priester, hetzij als broeder - gedacht hebt, en hierover eens wil doorpraten met leeftijdsgenoten en jonge kloosterlingen, dan ben je ook welkom in de abdij." (gevonden op de website)
met al die abdijbieren zou je als jonge man al eens aan kloosterling-worden denken misschien...
BeantwoordenVerwijderen