15 augustus 2008

hel en hemel


15 augustus, Halfoogst, de dag van hel en hemel. Feestdag.

1996, beklijvende tv-beelden in ons hotelletje te Bad Arolsen: Sabine Dardenne en Laetitia Delhez worden bevrijd uit de kelder van dutroux. Verlost uit de hel. Opluchting maar ook goesting om dutroux de nek om te wringen, namens alle vaders van dochters.

Het had vandaag gerust dààrom een feestdag mogen zijn.

Maar 't is Maria die we vieren vandaag. De vrouw die Jezus heeft gebaard, wordt vandaag in de hemel opgenomen. Zo heeft een paus beslist. Zo stelt een dogma. Het IS zo, hierover vragen stellen mag niet, tenzij je een ketter bent. Die paus was onfeilbaar, net als alle pausen. Zo stelt een ander dogma.

Geen kwaad woord over Maria. Ze zal het niet gemakkelijk gehad hebben met die Jezus. Ze zal het niet gemakkelijk gehad hebben tout court: geslachtsgemeenschap hebben (in die tijd raakte een spermacel anders nooit bij de eicel) en een kind uit je eigen bekken persen en dan moeten horen dat je nog maagd bent, dat de heilige geest er voor iets tussen zit en dat het kind van god is. Enfin, ze zal haar hemel wel verdiend hebben. En een bloemeke zeker.

Maar dat we anno 2008 nog feesten op basis van een geloofsdogma -het is zo en daarmee basta- vind ik bizar en het vloekt met mijn verlichte geest. Iedere feestdag is lekker meegenomen? Wie zeurt er nu als hij betaald wordt om niks te doen? Leve de paus, die altijd gelijk heeft?

Niemand weet het, zelfs de minister van onderwijs die mij uitbetaalt niet... maar de dag van vandaag vier ik Sabine en Laetitia. Geen officiële feestdag maar daarom juist een dag met inhoud.

1 opmerking:

Evelien zei

14 was ik...en diep onder de indruk.