25 augustus 2008

De Efteling is ook... prachtige natuur.

De ganse kroost (vooraan) in de Efteling.

Zoals stilaan een jaarlijkse traditie is, trokken we vorige vrijdag met de kroost richting De Efteling, Europa's mooiste pretpark vlakbij Tilburg (Nl.). Uit ervaring weten we ondertussen dat het die dag, zeker bij wat somberder weer, niet te druk is en dat de wachttijden aan de talrijke attracties beperkt zijn. Tevens is het dan telkens de laatste dag dat de Efteling pas sluit om 9 uur 's avonds. Dit betekent drie uur extra plezier voor hetzelfde geld.

De drie dochters aan de ingang van de Piranha.

De Efteling... dat is wegdromen, dat is plezier maken, dat is sensatie. Voor elke leeftijd wat wils. Nu onze kinderen wat groter zijn, willen ze -nogal vreemd- hun tijd niet meer "verspillen" in het Sprookjesbos (enkel de papa vroeg erom!) en staan hun neuzen allemaal richting Ruigrijk met de Pegasus, de Python en de Vliegende Hollander. Hun andere topfavorieten zijn de Bobbaan, Vogel Rok en de Piranha. Op deze wildwaterbaan ligt je lot in handen van de stroming. De uitdaging bestaat erin om te vermijden dat je er met een natte broek uitkomt.

Heleen, onze jongste, in het wilde water van de Piranha.

De kinderen kennen het gevaar van de Piranha ondertussen wel. Preventief trekken ze al hun regenjasjes aan. De schrik van weleer heeft ondertussen plaatsgemaakt voor plezier en leedvermaak wanneer iemand anders onder de waterval terechtkomt. Zelf kan ik ook genieten van deze attractie, net als van 1001 nacht... lekker niks doen zonder door mekaar geschud te worden of overkop te gaan. Je mag het gerust weten, die snelle, hevige dingen... dat hoeft niet meer voor mij. Ik heb ze allemaal uitgeprobeerd, ooit, maar ik sla ze nu liever over.

De Efteling is een lust voor het oog.

De Efteling is voor de papa vooral genieten van het prachtige groen. Natuur- en plantenliefhebbers kunnen hiervoor alleen al richting Kaatsheuvel trekken. Het is echt de moeite. En er is de laatste jaren een heel interessante koerswijziging vast te stellen: de schreeuwerige, arbeidsintensieve éénjarigen maken plaats voor goed gekozen vaste planten. De groenploeg van de Efteling levert schitterend werk en kent de knepen van ecologisch tuinieren als de besten. Het zou niet slecht zijn als onze gemeentelijke groendiensten hier eens hun licht kwamen opsteken. Want allé nu, herfstanemonen, hosta's, kattestaarten, geraniums, ligularia's, varens,... dat is toch een heel andere wereld dan die drommelse vuurpijltjes en pelargoniums.

En wat ik ook heel mooi gedaan vind van de Efteling is dat ze bij de inkleding van hun attracties heel precies en deskundig de juiste planten- en kleurenkeuze maken. Let er maar eens op!

Hier en daar ook een vogelverschrikker.

Een minpuntje voor de Efteling, maar dat geldt ongetwijfeld voor elk attractiepark, vind ik toch wel de prijzen. € 2,70 voor een grote koffie bvb. is er toch wel echt over. En € 29 inkom (gelukkig is daar nog De Bond) voor de reguliere bezoeker is toch ook niet mals voor de portefeuille. Maar die van ons heeft wel overschot van gelijk wanneer ze stelt dat je daarvoor in de Efteling waar voor je geld krijgt. Op de kermis, zegt ze, ben je ook snel zoveel geld kwijt en dat op een uurtje tijd. Ik moet wat meer buitenkomen en gaan winkelen, zegt ze ook.

Ik vond het in ieder geval weer een heel aangename dag, ook al begon het omstreeks half vier zonder ophouden te regenen. Gelukkig hadden we onze regenjassen meegezeuld. Zowat een halfuur verliep echter in mineur. Wellicht lag het aan de frit die ik at in 'De Steenbok'. Na drie toiletbezoeken en een motillium -zeg ik dat goed?- was het gelukkig over. Ondertussen ben ik weer springlevend.

5 opmerkingen:

 1. Aha.

  Maandag 7 dagen terug was ik dus ook in Ruigland. Alle wilde atracties heb ik ongeveer twee keer "mogen" beleven.Ik at daar dus ook een friet tegen het einde van de dag. Nadien zeulde het grut mij twee keer in diene 'vogelrok'.
  Nadien was ik letterlijk groen en heb ik alleen nog de 1001 nacht kunnen doen. Serieus er is daar serieus wat mis in dat frietkot.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nog een tip.
  Je kan via tinternet reserveren. 4 euro korting en niks aanschuiven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. tja jullie blinken altijd door afwezigheid op zo'n blogmeeting... dat is een stuk goedkoper dan de Efteling en vaak "sprookjesachtig" gezellig hoor! Wanneer gaan jullie nu ook eens komen met de hele club???

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De vogelverschrikker had pertang zijn asorti hemdje en t-shirtje aangetrokken.

  De Efteling laat zelfmeegebrachte thermosfleskes toe. Bij ons is het ieder zijn eigen rugzakje met proviant voor de hele dag erin en als ze braaf zijn, kan er op het eind nog een ijsje af.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @patrick: ik geloof dat het met De Bond nog iets goedkoper was (-5,50 euro).
  @zapnimf: wij hadden ook wel wat frisdranken meegenomen maar geen warme dranken. Af en toe een verse koffie kan smaken en dat deed het ook maar strontduur.
  @heidi: misschien als het ooit in tongeren is en je me belooft voor geen voedselvergiftiging te zorgen, geen liedje aan te heffen en respect te hebben voor mijn trouwring :)

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.