30 augustus 2008

boom gerooid

hulp is altijd welkom


Ge doet dat nooit graag, zo'n boom uitdoen. Zeker niet als het ooit een kado geweest is voor de geboorte van één van de klein mannen. Maar de spaanse aak (bastaard) was al zodanig uit de kluiten gewassen dat al mijn fruitbomen het moesten stellen zonder zonlicht. En dat werkt niet. Ze treuren traag maar zeker volledig weg.

Daarom een drastische ingreep gedaan. De boom gerooid. Zonder machinale hulp is dat een hele klus, zeker als je ook het wortelgestel uit de grond wilt verwijderen. Reken maar op anderhalfuur hard labeur voor twee mensen, als ze tenminste met spade en bijl overweg kunnen. Een onervaren man/vrouw werkt zich daar alleen morsdood aan.

Ik had -alweer- het geluk dat mijn vader (zie foto) een handje kwam toesteken. Hij is 71 maar nog beresterk. Zijn 50 jaar in de bouw, en da's vijfmaal zolang als ik, heeft hem ijzersterke spieren opgeleverd.

De vrijgekomen ruimte wordt in het najaar vol geplant met bloemen. Een moerbei zal de blikvanger worden.

Tip: belangrijk bij het manueel rooien van een boom is dat je de stam nooit gelijk met de grond afzaagt. Zorg voor nog zo'n 1,5 meter (of meer) stamlengte zodat deze als hefboom (koevoet) kan dienen om de boom los te wrikken en te laten kantelen.

6 opmerkingen:

 1. Van uw hout help ik Uw gratis af.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. met spijt in het hart, ik versta dat volkomen :-)

  Was het geen optie om er een knotboom van te maken? Spaanse aken verdragen dat goed nochtans.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij gaan volgende week een treurwilg uitdoen, merci voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @bart: ik heb nog heel wat spaanse aken, ook als haag. Als het mijn enigste exemplaar was, had ik er een ingekorte versie kunnen van maken. Maar eerlijk gezegd, op dat moment niet aan gedacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Amai, dat is wel hevig werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij hebben ook nog een boom uit te doen, de vorige eigenaars hadden het geniale idee een treurwilg midden in onze kleine tuin te zetten waardoor er vanachter geen gras meer groeit en zelfs de vijgenboom langzaamaan de geest gaat geven vrees ik.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.