26 september 2007

tafeltennis verbiedt giftige lijmen

Goed en gezond nieuws: vanaf 1 september 2008 is het 'collen' van het pingpongpalet met giftige lijmen verboden. Voor de jeugd gaat dit verbod al in op 1 januari 2008.

Het collen van het tafeltennispalet, waarbij het rubber op het houtje wordt geplakt, is een gangbare praktijk sinds de jaren 70. De spelers die collen, doen dit om hun speelsnelheid en het vermogen om te spinnen (rolbeweging brengen in de bal) te verhogen. Jammer genoeg bevatten de meeste lijmen giftige vluchtige organische componenten (VOC's) die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Als nieuwbakken tafeltennisspeler heb ik eigenlijk nooit begrepen dat zoiets toegelaten was. Je hoeft echt geen milieu-expert te zijn om te ruiken dat dat gecol een vuiligheid is. In heel wat pingpongclubs wordt er gecold in slecht verluchte ruimtes -zélfs cafetaria!- en de stank komt je er tegemoet. Meermaals stel ik bij mezelf vast dat ik van dat spul langdurige koppijn krijg.

De ITTF schrijft over VOC als volgt: "In the short term migraine, nausea, fatigue and a loss of co-ordination were possible results of over exposure to glues containing Volatile Organic Compounds whilst in the long term, the central nervous system could be affected and breathing problems may occur."

Ik ben dus erg tevreden met het verbod maar nog beter zou zijn dat alle clubs het gezonde verstand zouden hebben om nu meteen, uit eigen beweging, dergelijke lijmen uit hun clublokaals te bannen. Hun spelers' gezondheid kan er alleen maar wel bij varen.

1 opmerking:

  1. allez gij, moeten die gasten hun eigen paletten nog ter plaatse assembleren? En ik altijd gedacht dat zo'n pingpongpaletteke kant en klaar te koop was...

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.