24 juni 2022

Monarda

 

Monarda 'Cambridge Scarlet'

In het reactieluik van "boomvertakking opgevist" speelde ik met het idee om bij het meest recente projectje bergamotplanten (Monarda sp.) toe te voegen aan de Hosta ventricosa. Een 7-tal felrode wolkjes tussen het paars van de hosta's zou het plantvak rond de acacia wat vuur geven. Het idee is intussen uitgevoerd met Monarda 'Cambridge Scarlet', de enige soort die bij de verkoper nog in voorraad was. Rood, dus wat ik zocht, maar wel meeldauwgevoelig, wat ik minder apprecieer. Toch is deze soort een knaller op vele vlakken: heerlijk aroma, aantrekkelijk voor vlinders en bijen plus een mooie kleur van bloem en schutbladeren. In de beginjaren stonden deze monarda's her en der in de tuin maar ze verdwenen (zoals zoveel planten). Nu wil ik nog eens een poging wagen. Klopt het dat deze bergamotplanten alsmaar minder worden toegepast? In mijn plantenencyclopedie staat nog te lezen 'dat deze plant in geen enkele tuin mag ontbreken'...

Het nieuwe eindresultaat


7 opmerkingen:

 1. Ik heb er 2 jaar geleden ook een aantal gezet maar ze zijn helaas ook alweer verdwenen ...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is natuurlijk ook stom. Klinkt niet goed. Dat ze kortlevend zijn, lees ik nergens wel dat ze regelmatig moeten gescheurd worden. Hopelijk verdwijnen ze deze keer niet, ik kan ze toch moeilijk gaan vervangen door die rode salvia's.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De gewone Monarda didyma was hier vroeger overvloedig aanwezig en zág je uitbreiden jaar na jaar. Tot hij ineens verdween. Nieuwe plantjes ervan uit verschillende kwekerijen sloegen niet meer aan.
  De enige die het nu min of meer wat uithoudt is Monarda ‘Ou Charm’ van Hessenhof. Ik vind het prachtige planten!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een merkwaardige plant die nogal onvoorspelbaar is dus. Ik ben hier benieuwd wat het gaat geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Volgens Hessenhof moet je de planten om de twee jaar scheuren en veel compost toedienen. Hier zijn ze nu ook opnieuw verdwenen, einde verhaal

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik bezocht een open tuin waar ook enkele groepjes monarda stonden. De tuineigenaar sprak tegen dat het een moeilijke plant was. Hij had ze al jaren zorgeloos in zijn tuin. Daarom heb ik nu ook enkele violette monarda's bijgekocht.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.