19 juni 2022

nieuwe rozen

 

Rosa 'Blushing Bride'

De voorbije weken bezochten we enkele open-lucht-tuincentra op zoek naar nieuwe rozen. "Open lucht" omdat je dan meteen kan zien waar de insecten op af komen of niet. Niet dat dat het enige criterium is waar we op letten. Schoonheid blijft het belangrijkste. Ziektegevoeligheid is iets wat ik ook even natrek.

5 nieuwe rozen zijn uiteindelijk toegevoegd aan ons assortiment. De mooiste daarvan vinden we de 'Blushing Bride', een moderne klimroos die mooie trossen van wit-roze bloemen vormt. Eén tros vormt op zich al een schitterend bruidsboeket. Om in de voortuin de Acer rubrum aan te kleden, kozen we voor een kleinbloemige gele klimroos, met name de 'Sunny Siluetta'.

 Rosa 'See You In Purple'

Op een kar die nog uitgeladen moest worden, viel ons oog op de roos 'See You In Purple'. Iets bijzonders, een eyecatcher waar ik graag een plaatsje voor vrijmaak. Hier staat een vijg die niet meer doet dan in leven blijven en diep invriezen. Wellicht moet hij zijn plaats afstaan. 

Rosa 'Arte'

Kregen reeds een plekje in volle grond: de roos 'Heidetraum' die in de nieuwe bloemenborder werd gezet en de roos 'Arte' die beeldig staat tussen een groepje Sedum. Plantenliefhebbers gaan dit meteen verstaan: behalve rozen belandden er nog dingen op de winkelkar. Eentje daarvan was ik al lang aan het zoeken, met name de Magnolia 'Woodsman'. Enkele jaren geleden mailde ik de zaakvoerder of hij deze beverboom niet kon toevoegen aan zijn reeds uitgebreide keuze. Het antwoord toen was eerder ontgoochelend maar begrijpelijk. Was ik aangenaam verrast toen ik vrijdag de 'Woodsman' toch aantrof. Dank u, zeg ik dan.
3 opmerkingen:

 1. Ik ben dit week-end ook nog bij de rozenkweker geweest. Ik had mijn huiswerk op voorhand gemaakt, ik beperk me nu tot "Excellent Roses" en ADR-rozen

  De rozenkweker die ik bezocht geeft die ADR-certificaten ook weer bij alle planten, wel een positieve evolutie, mensen kopen zo gezondere rassen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De Sunny Siluetta heb ik ook al twee jaar. Is echt een heel tof roosje!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De voorbije week kocht ik ook de 'Red Ballerina' om in de nieuwe bloemenborder te plaatsen.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.