Pagina's

31 mei 2016

de maat is vol

't Leven is heel wat meer dan wat bloempjes en tomaten. Sociaal verzet tegen deze centrum-rechtse regering is meer dan nodig. Wij doen mee! 


de wederhelft in Brussel
bron: Facebookpagina Solidair 



30 mei 2016

6 tinten massacre







Om een punt duidelijk te maken, mag je altijd wat overdrijven.
Zeker als je nog eens goesting hebt om Photoshop te openen.

-Based on 'The Texas Chain Saw Massacre"-
featuring: Joke Schauvliege, minister van .... ja van wat?


28 mei 2016

kardinaalsmutsstippelmotrupsen


Het jaarlijks fenomeen is er weer. Gewoon laten hangen. De kaalgevreten kardinaalsmutsen herstellen zonder enig probleem. Probeer er de schoonheid van in te zien, van eitje tot mot.


ontluikende Knautia macedonica


voortuin, de Knautia macedonica komt in bloei


hoe slim?

Hoe slim kan een spin zijn? De poten van deze krabspin liggen zo opgesteld dat ze perfect lijken op de witte tekening in de paarse kroonbladen van de klimroos. Deze houding nam de spin pas aan toen ik naderde om een foto te nemen. Het moet toch zijn dat die kameleonspinnen ergens een cursus camouflage gedoceerd krijgen?




platbuik op bezoek





waar eerst?

 

Het zijn hoogdagen in de tuin. Al het geleverde werk levert prachtige bloemen en heerlijke geuren op. De boerenjasmijnen en seringen, je kent ze wel, mmmm er kan niet veel tegenop. Er is zoveel te zien dat je niet weet waar te beginnen. Bij elke ronde door de tuin ontdek ik wel iets nieuws. De recente aanpassingen in de voortuin en de boshoek zijn meer als geslaagd. Op tuingebied is mijn droom in vervulling gegaan. Op de foto: Geranium endressii 'Wargrave Pink', Geranium versicolor, Geranium magnificum, paarse damastbloem, Cornus kousa Chinensis,  Geranium sylvaticum, de blauwe bloempjes van vlas en een mooie zaailing van akelei.


geelbandlangsprietmotten


De langsprietmotten zijn er weer. Smaragdlangsprietmotten heb ik dit jaar nog niet waargenomen maar de geelbandlangsprietmotten (foto) vliegen en zitten werkelijk overal. Ik vind het fascinerende insecten: hoe kunnen ze in godsnaam vliegen met zo'n lange sprieten? En als je de vleugeltekening in detail bekijkt, kan je er niet omheen dat het werkelijk prachtige beestjes zijn.


26 mei 2016

bang

Eén van de dochters vertelde me dat ze van de tuin terug binnengekomen was omdat er een groot insect zat. Ik had er bang van, zei ze. Vreemd, want ze zijn hier toch al 't een en 't ander gewend. Wat later vond ik dat beest terug, knagend aan een vermolmde balk om met de cellulosevezels een nest te maken. Het is de hoornaar, onze grootste wesp. Een indrukwekkend beest, toch zo'n halve vinger groot. Nog positief nieuws: in de zwemvijver zwemmen zo'n 100 jonge goudwindes. Vorig jaar hadden we voor 't eerst nakomelingen, 4 stuks om precies te zijn. Maar nu hebben we een hele school. Als ze allemaal groot worden, moeten we ze toch weggeven want té veel vissen is niet goed voor het ecosysteem van de zwemvijver.

Vespa crabro
Niet volledig scherp maar 't geeft een indruk. 


22 mei 2016

juist open


Oosterse papaver


blik op veldkapel

kapel tessenderlo

Het jongste kapelletje van Tessenderlo staat sinds een paar jaar in onze achtertuin. Door een aantal rooi- en snoeiwerken heeft deze veldkapel een prominentere plek gekregen. Hierdoor is de kapel en de inwonende "Kapaza-Maria" vanuit verschillende hoeken beter te zien. Bovenstaande foto is genomen vanachter de in-de-prijzen-gevallen amfibiepoel. De beukenhaag (achter de ligzetel) belemmerde grotendeels het zicht maar door deze sterk in te snoeien is nu zelfs het bloemenbakje met blauwe lobelia's zichtbaar geworden. Al sinds de eerste steen op  20 september 2012 werd gelegd, heb ik het idee dat dit kapelletje precies daar op de juiste plek staat. Ooit stond er een grote Spaanse aak, later werd die zone ingepalmd door de trampoline. Maar de ranke, in gebakken kleiklinkers opgetrokken kapel heeft mijn voorkeur. Een toevloed aan gelovigen is voorlopig achterwege gebleven. Maria vindt het prima zo. Wie ben ik om haar ongelijk te geven?


21 mei 2016

vlinders in de namiddag


kakelvers bont zandoogje met heel frisse bruine kleuren
nachtvlindertje onderaan een beukenblad (melkwitte zomervlinder)
landkaartje eerste generatie
koolwitje slurpend van look-zonder-look


Tegen de avond kwam ook een atalanta achter het bos tevoorschijn.



hommelreus


Zit daar een steenhommel op de Japanse wijnbes?
Even van dichterbij bekijken.....


neen, het is een hommelreus.
Een zweefvlieg met steenhommelimitatie.


ijverig


De 3 ijverige dochters hebben eindelijk hun tuingerief. Nu ze nog aan de slag krijgen!

Links van hun 'werkzone' maar niet op de bovenstaande foto, bloeit momenteel nog steeds de rode kastanje. Intussen heeft hij gezelschap gekregen van de groep  Rhododendrons .

mooie combinatie

16 mei 2016

feest zilveren bruiloft


zilveren koppel

De familie was vandaag thuis uitgenodigd. 
We kregen een mooi cadeau: een grote 5 liter-fritketel en een 
mand wereldwinkel-producten. Merci daarvoor.
De feestvarkens waren ook traiteur van dienst en we voorzagen
zo'n 30 gasten van spijs en drank.



15 mei 2016

meikever met keutel

- de 3000ste Muggenbeet -


De eerste meikever van het jaar vond ik gisteren knabbelend in de gele pavia. Wat ik grappig vind aan deze kever is dat hij een keutel meesleurt. Enkele minuten later, toen hij ondersteboven hing, was deze keutel al een hele worst geworden. 


Het kleurpigment van de gele bloemen heeft zijn weerslag op de excretie.
Of het ook naar kastanjes smaakt, weet ik niet.

(Weetje: de 'hij' is eigenlijk een 'zij' want de antennes hebben 6 lobben en geen 7 zoals bij de mannetjes.)


13 mei 2016

Michelia


Michelia 'Fairy Magnolia Cream'
en Magnolia 'Yellow River' voor Rhododenron


dit blijkt de 2999ste 'Muggenbeet' te zijn .....


12 mei 2016

bloemen vandaag


Geranium sanguineum (met de klok mee)
zandkruid (Arenaria montana)
Cornus kousa 'Dwarf Pink'
bruidsbloem
Geum 'Borisii'
mispel

en heel mooi in bloei momenteel en dit tot jolijt van bijtjes en hommels:


de blauwe regen


zicht op merelsnest


Merelsnest met 3 jongen, vlakbij mijn bureel.
Deze foto werd vanachter het venster genomen zodat ik de jongen niet zou storen.
De groene 'tak' is de bruidsluier die door het onderdak groeit.
Slim gezien van de merel want het nest is gebouwd op een betonnen balk, geen kat of roofvogel die daar aan kan.


11 mei 2016

vlinders in de weer


Er waren heel wat vlinders in de weer vandaag. Net als vuurjuffers die 11 mei precies hadden uitgekozen als massale ei-afzettingsdag. Tandems bij de vleet! 2 vlinders kreeg ik op de foto: een geaderd witje op look-zonder-look en een bont zandoogje op kornoelje. Er vlogen ook heel wat citroenvlinders en een mannetje oranjetipje maakte rondjes in de buurt van groepen look-zonder-look, een van de waardplanten. Het meest bijzondere beest leek vanop enige afstand op een reuzehommel. Een van de dochters had er 'bang' van. Ik wist niet wat ze bedoelde tot er eentje in mijn buurt dorst kwam lessen in de vijver of deponeerde ze eitjes (ik kon het niet goed zien maar ze raakte wel degelijk telkens het water) ? Het was het vrouwtje van de platbuik (libel). Het gele achterlijf zal allicht de link met de hommel gelegd hebben. 


mannetje merel helpt met regenwormen zoeken
het nest bevindt zich nog geen 2 meter van mijn laptop (bureel)
een 'latoflex' verhindert direct oogcontact


opstaan!


zicht vanuit mijn slaapkamer (begin achtertuin)

Op de foto:

- zwemvijver met Chinese tulpenboom (Liriodendron chinense)
- rode pavia (linksmidden van kastanjehek)
- fietsenberghok met daarvoor avondterras (rode en oranje stoelen)
- bruinbladige vlier (rechtsonder)
- Cornus kousa en Cornus florida (linksonder, linksmidden)
- witte sierappel en bloesemverliezende inheemse vogelkers (Prunus padus) - linksboven
- 2 Parrotia persica (rechtsboven)
- boven fietsenhok, es die nu pas in blad begint te komen.

11 mei, dat betekent dat we precies vandaag, 25 jaar geleden, samen gingen wonen in onze huidige woning. De bouwgrond moest nog helemaal bewerkt worden. Tuinieren was toen zeker nog niet een van mijn passies. We blijven intussen dingen toevoegen en veranderen maar ik ben heel tevreden met wat we van het aangekochte maïsveld hebben gemaakt. 11 mei, dat is ook de verjaardag van mijn moeder. 79 intussen.


8 mei 2016

onder de indruk


Zonet opgemerkt, bij het invallen van de donkere uren.
Nu een pak mooier dan bij volledige opening in zonlicht.

'Oriental Night', niet lukraak zo gedoopt.
Sprookjestafereel.




DIY aspersorium

hedendaagse kunst

de rechterhand in het wijwatervat (aspersorium)
Een garageverkoop bij een facebookvriend (Roger) en een goddelijke ingeving zorgden ervoor dat ik vandaag in het bezit kwam van een steelloze beerputlepel. Ik zag er meteen een bloemenbakje in. De vorige eigenaar kwam met een alternatief: een vogelbad. Ook niet slecht!

Met de beerputlepel in de hand struinde ik door de tuin, passeerde langs de veldkapel en dingdong, het wijwatervat was geboren. Van de vroegere schommel had ik nog een zwierstok opzij gelegd. Deze paste wonderwel perfect in de beerputlepel en er waren al gaten in van het touw. Een dikke nagel in de christusdoorn - de symboliek was vandaag in de uitverkoop - vlakbij de kapel geklopt en het aspersorium hing op. Voor de afwerking bevestigde ik er nog een koperen kruis aan en leidde ik een taxus zodanig dat het geheel wat aangekleed is.

Gezien vanuit de hemel
(via een vurige tong bezorgd)
Het water is alsnog niet geheiligd. Als iemand dezer dagen naar Lourdes gaat, kan je dan een klein flesje meebrengen zodat ik het water kan enten? Een dikke merci op voorhand!

Ik denk dat ook Maria blij is met dit moederkesdaggeschenk. En niets weerhoudt de vogeltjes om alsnog een verkwikkend bad te nemen. Wie weet komt de spotvogel nu ook naar onze tuin. Het zou een primeur zijn.

Wijwatervat, vrije interpretatie
Ludo , 8 mei 2016



Aesculus x carnea 'Briotii'


De rode paardenkastanje staat in bloei!


nieuwe boshoek

Gehakkelde aurelia in appelbloesem
De nieuwe boshoek is klaar. De voorbije dagen zocht ik in de eigen tuin en elders geschikte planten voor (matig) droge grond en halfschaduw en intussen zijn ze met de schup en de blote hand aangeplant. De strook waar eerder blote grond met mos en wegkwijnend gras was, is nu een kleurrijke border. Wie naar de achtertuin wandelt, krijgt deze border meteen in het vizier.

Zicht op zomereiken en prieeltje, rechts vooraan de mispel.
Welke planten heb ik toegepast? Is er iets dat in droge Kempische bosgrond en in de halfschaduw in leven blijft? Jawel, hier mijn lijstje:

Tellima, Heuchera, elfenbloem, Geranium phaeum, Lindera obtusiloba (heester), Viburnum 'Eskimo' (heester), Vinca minor (paarse variant), Magnolia 'Purple Star' (komt uit de volle zon gebied en dat had hij zichtbaar niet graag), Dicentra formosa, Italiaanse aronskelk (opgespitte knolletjes), Cimicifuga (donkere soort), Omphalodes verna, blauwe monnikskap, smeerwortel (S. uplandica), gekregen Campanula's (waarvoor dank), longkruid en gevlekte salomonszegel. De grond van het ruime plantgat werd telkens licht verbeterd met compost, de planten kregen voldoende 'startwater' en de ganse boshoek werd meteen gemulchd. Spontane zaailingen van vingerhoedskruid  en akeleien worden in de toekomst gekoesterd.


De nieuwe boshoek, juist aangeplant.
De vrouw des huizes heeft intussen gesteld dat het nu wel welletjes is en dat er geen gras meer mag worden afgenomen. Ik volg haar daarin  want ze heeft (deze keer) gelijk.