7 december 2014

herfstklus

Op die van de zomereiken na zijn de meeste bladeren intussen naar beneden gevallen. We laten ze ter plekke rotten behalve op de wandelpaden en op het beetje gras dat er nog overschiet. Daar worden ze weggehaald, niet om het proper te hebben maar wel omdat het ideaal 'gerief' is om zelf bladcompost te fabriceren.

Met een brede hark zijn ze zo op hopen getrokken waarna ze met de kruiwagen (foto) naar de composthoop worden afgevoerd. Ook onze groenten- en fruitresten (afval kan je dat niet noemen) kieperen we op deze hoop en in de lente kan ik de onderste laag al gebruiken om rond struiken en jonge bomen te leggen. De logica zelf.
5 opmerkingen:

 1. Niks mooiers dan composteren. Dat maakt de cirkel weer rond.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik laat de bladeren liggen waar ze liggen, in de schaduwtuin vormen ze een mooi winterdeken. Maar composteren is een plezier. Ik heb volgend voorjaar weer 3m² verse compost, En dan te bedenken dat er mensen zijn die dat afvoeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik plemp alle bladeren vanop de paden in de borders. 't Is een vorstbescherming en een bodemverrijking tegelijkertijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben ook zo'n hoop en af en toe mogen de kippen erop, een heel festijn dan :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik mag ook graag een kijkje nemen op andermans composthoop, maar ik ben dan ook wel een beetje compostverslaafd.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.