19 maart 2014

verse kikkerdril


Nog 5 koppeltjes bruine kikker liggen op de bodem van de zwemvijver te wachten op de eierlegging. Sinds enkele dagen komen ze regelmatig naar boven om adem te happen. Zien ze ergens een verdachte beweging dan zwemmen ze meteen terug naar de bodem waar ze tussen de draadalgen dekking zoeken. Elke dag ga ik meermaals kijken of er nog ergens een klomp eitjes werd afgezet. Zonet was het zover, een kwartier geleden lag er in een waterleliemand een verse hoop eitjes. Nadat het mannetje deze eitjes met zijn sperma bevrucht heeft, zal hij het vrouwtje loslaten en kan de metamorfose naar dikkopjes en jonge kikkertjes beginnen.


Update:  tussen half drie en kwart na drie hebben nog 2 wijfjes hun eitjes afgezet. Het lijkt wel een synchrone bevalling hier. Een drukte van jewelste op de bodem van de vijver. De eiklomp in de waterleliemand werd door een andere koppeltje uit de mand gekieperd om er wat later zelf een hoopje in achter te laten. Een ander koppeltje kreeg nog een tweede mannetje op de rug. Zo'n ongevraagd triootje was duidelijk niet naar de zin van het mannetje dat zich al weken aan dit vrouwtje vast knelt. 


4 opmerkingen:

  1. Leuke foto's, dat gaan weer heel wat kikkers worden!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie foto's, lekker veel kikkertjes straks.
    Waarom zie ik bij mij toch nooit kikkerdril? Straks zetten ze dril af bij de buren en recreƫren slechts bij mij.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.