3 maart 2014

onze nieuwe huisdieren

Veel moeite kostte het niet om ze uit het hoofd te praten dat een nieuwe goudvis in die bokaal geen optie was. Veel interactie hebt ge niet met zo'n vis en het verversen van het water gebeurde hoe langer hoe meer met een pruillip. Laat ons eerlijk zijn:  bij het uitkuisen van de bokaal stonk het huis ook naar de uitwerpselen en als we op vakantie waren, moesten we telkens een goudvis-sit vinden om het beest te voeren en wekelijks zuurstofrijk water te geven. Eén keer is er te lang getalmd met het geven van nieuw kraantjeswater en het onfortuinlijk beest vertoefde in de goudvishemel. Geen nieuwe goudvis dus. We proberen het nu met een 6-tal slakken, poelslakken om precies te zijn.

éen van onze poelslakken in actie

In onze achterste waterleliepoel krioelde het van de poelslakken. Een slakkenorgie. Honderden. Zo veel dat ik vorig jaar geen waterlelie te zien kreeg, alles werd opgevreten. Als ze met weinige zijn doen ze zich vooral te goed aan rottend materiaal, wat geen kwaad kan maar met te veel vreters in het 'all-in-restaurant' moest ook het groen, vers loof er aan geloven.

Met een schepnet heb ik intussen de meeste kunnen vangen. Ze werden met een emmer verhuisd naar onze voorste poel waar ze - denk ik - minder kwaad kunnen. 6 willekeurige poelslakken kregen een nieuw onderkomen in onze ronde visbokaal in de keuken. De siersteentjes en de plastieken attributen van Spongebob bleven erin en ik voegde er wat hoornblad, beekpunge en een rot waterlelieblad aan toe. De slakken zijn heel actief, ze knabbelen en doen hun gevoeg wat toch de basiskenmerken zijn van een goede gezondheid.

Deze nieuwe bewoners laten me toe hun fysiologie beter te bestuderen: hun ademwijze, hun tweeslachtigheid, hun eetwijze, hun goede reputatie dat ze behoorlijk proper op hun eigen zijn. Moest ik ze beu worden of als er tekenen van slakkendepressie opduiken, zijn ze in 30 seconden bij in de poel gekapt. Het is eens iets anders. Het uitproberen waard.


7 opmerkingen:

 1. Leuk om de poelslakken zo wat beter te bestuderen. Tip: zorg voor geregeld wat verse zuurstofplantjes en ververs een maal per week een derde van het water.
  En goudvissen horen stellig niet in een kom, maar in de vijver. Op aquariumforums lopen ze paars aan als ze horen van goudvissen in kommen of te kleine aquaria. Ik deed het vroeger zelf ook en toen ik me achteraf beter informeerde ging mij het schaamrood alsnog naar de kaken.
  Maar slakjes, watervlooien enz. zijn leuk studiemateriaal in zo'n bakje - vergrootglas erbij:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Idd. Geen goudvissen in een bokaal. Ik weet dat al lang en sinds kort beseffen de kinderen dat ook. Ze hebben weeral wat bijgeleerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goudvissen in een vijver zonder bodemfilter is vragen om problemen. Ze behoren tot de karperachtigen en zijn bodemwoelers. Bovendien kweken ze als konijnen. De garantie op helder water wordt zo al snel gereduceerd tot nul.
  Eén voordeel: karperachtigen zijn een natuurlijke vijand van poelslakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die poelslakken zijn huisslakken, en nu bij ook huisdieren...
  Geef ze op tijd en stond een stukje overschor van de groente, lusten ze ook (komkommer en sla)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Menck: hier geen goudvissen in de vijver of poelen, enkel goudwindes in de folie/zwemvijver. Lukt heel goed. Ook in de poel heb ik heel wat lege slakkenhuisjes gevonden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb hier ook in de poel naast de poelslak ook nog de posthoornslak zitten. Misschien ook nog een ideetje voor verdere uitbreiding van je binnenpoel?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jammer genoeg geen posthoornslakken hier, die hebben ook een mooi huisje.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.