Het gekke was (vandaag gaat het zelfde tafereel door, de afterparty zeg maar) dat alle paartjes de eitjes in één specifieke waterleliemand afzetten. Er staan 5 zulke manden in de zwemvijver en toch was blijkbaar 1 daarvan uitverkoren. Bij momenten lagen er meer dan 10 eierklompen in deze mand (middenste foto). Wat me ook fascineert in deze gebeurtenis is dat de 'bevalling' zo gelijktijdig verloopt. De biologische klok van deze grote groep bruine kikkers loopt bijna perfect synchroon. Prachtig om zien was dat bij momenten die kikkers een echt kluwen vormden, een wriemelende brij gladde lichamen alsof ze zichzelf in knopen hadden gewrongen. Wat de voorste poten en wat de achterste waren, was niet meer te achterhalen.
Deze morgen zag ik dat er nog een tiental koppeltjes met een dik wijfje onderaan in en rond deze vijvermand vertoeft. Een pad was bezig met een eisnoer af te zetten, de 'paternoster' hing nog in het lichaam van madam pad. De goudwindes vreten zo te zien de eitjes niet op. Van paddeneitjes weet ik dat ze dat niet lusten maar kikkereitjes?
Als deze week voorbij is zullen er zo'n 60 kikkerdrillen in de zwemvijver zweven. De hieruit voortkomende larven en kikkervisjes zullen zich nestelen in de draadalgen (het groen op de foto) en hier ook van eten. Het zijn ook deze algen die de kikkerparen precies naar deze vijver lokken. In de 2 andere - algenloze -poelen in onze tuin is geen enkele eierklomp afgezet. Ze moeten dat rieken, denk ik.
Bruine kikkers zijn honkvast. Ze keren steeds terug naar hetzelfde voortplantingswater. Ik ga me niet aan een berekening wagen maar als deze karrenvracht kikkers en een deel van hun nakomelingen komende jaren blijft terugkeren en dit in toenemende getale, gaat er een moment zijn dat het 'kot te klein wordt'. Dat zijn zorgen voor later. Jammer blijft wel dat de salamanders wegblijven.
het paddenkoppeltje en de reflectie van bovenwaterfotografie :) |
Vetzakkerij! ;-)
BeantwoordenVerwijderenEr sneuvelt wel jaarlijks een gígantisch percentage kikkervisjes en jonge kikkertjes. Ik heb me ooit laten wijs maken dat er gemiddeld van elke kikkerdrilklomp maar 1 kikker terug in de vijver geraakt om zich voort te planten (al vermoed ik dat dit toch wat overdreven is).
Wat een spektakel! Hele mooie foto's trouwens.
BeantwoordenVerwijderenVoor een goede orgie moeten we bij Ludo zijn, zullen ze gedacht hebben :-)
BeantwoordenVerwijderen(enerzijds jaloers op het mooie spektakel - anderzijds blij dat het hier salamandertjes zijn die in onze poel komen paren)
Knappe foto die laatste! Origineel!
Unieke foto's, de camera bewijst zich.
BeantwoordenVerwijderenMaar dat "het kot te klein wordt" tja, wat te doen dan?
Mooie waarneming dat de draadalgen zo aantrekkelijk blijken te zijn. Dat bewijst maar weer dat schoonmaakneigingen in de vijver beheerst moeten worden. Dat komt mij persoonlijk uiteraard ook goed uit;-)
Vanaf mei juni verdwijnen deze algen zo goed als helemaal. Momenteel staat de pomp die het water door de helofytenfilter trekt stil, na de paasvakantie draait deze opnieuw waardoor de algen beetje bij beetje verdwijnen. Het is hier zeker geen plaag en beperkt zich tot de vijverwanden (folie). Voor de kikkerpopulatie een onmisbare schakel.
BeantwoordenVerwijderenZo ongegeneerd een orgie fotograferen, 't is weer eens wat anders ;)
BeantwoordenVerwijderenEen vijvertje lijkt mij echt wel een zeer boeiend tuinelement, ik hoop dat dat er hier ooit ook komt.
Ludo is een voyeur ;-)
BeantwoordenVerwijderenDit is nu eens een orgie die naam waardig, zie. Losbandig leventje hebben die gladde kerels.
BeantwoordenVerwijderenPrachtige foto's Ludo! Wat een spektakel. Ik moet het momenteel stellen met 1 paddensnoer en een eenzame bruine kikker, maar heb dan weer wel al een mooi aantal salamanders mogen spotten in de poel.
BeantwoordenVerwijderen