26 maart 2014

oranjetipje fladdert al rond


Het was toch een verrassing dat hier gisteren bij het slenteren door het kleinfruit ineens een oranjetipje opvloog. Het mannetje dat door zijn oranje tippen op de voorvleugels niet te verwarren is met welke inheemse vlinder dan ook, is er dit jaar wel vroeg bij. Deze soort overwintert in onze streken als pop en blijkbaar heeft de warme winter de metamorfose naar imago enkele weken versneld.

Al jaren is hij hier in april en mei vaste klant, wellicht omdat het look-zonder-look en de judaspenning - samen met de pinksterbloem waardplanten voor het oranjetipje - hier gemakkelijk te vinden zijn. Zoals in voorgaande jaren zag ik hem wat later nectar drinken bij de bloemen van een witte Spirea. Daar vertoeft hij heel graag. Deze Spirea moet hem ook een veilig gevoel geven want bij volledig gesloten vleugels (onderste foto) gaat het oranjetipje met zijn gemarmerde onderkant volledig op in de struik. 

de gemarmerde onderkant van het oranjetipje kan model
staan voor de tekening van een camouflagenet


8 opmerkingen:

 1. Wat leuk dat je dit charmante vlindertje al gespot hebt. Hier laat ik expres veel look-zonder-look opkomen, maar het bloeit nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi! Hier fladderde deze morgen een koolwitje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. oranjetipje, wat een prachtexemplaar! nog nooit gezien.
  nou ja, ik denk dat onze tuin wat te steriel is om zulke gevleugelden te kunnen bewonderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hé - nu al?! Dat is inderdaad vroeg! Men voorspelt warme dagen, dus dat wordt uitkijken dit weekend in de tuin :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Weerom heel knap vastgelegd. En inderdaad, ze zijn er vroeg bij dit jaar. Zelf spotte ik al enkele keren het boomblauwtje. Maar dat kleinood op foto vastleggen, bleek een ander paar mouwen...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie waarneming en foto. Het oranjetipje heb ik nog niet in mijn tuin gespot... Misschien dit jaar, wie weet...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ze zijn inderdaad wel heel erg vroeg dit jaar, ik moet Menck ook bijtreden, tijdens m'n middagpauze wandeling heb ik ook al blauwtjes gezien. We houden de ogen open!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gisteren ook voor de eerste keer gezien dit jaar.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.